Bahreinul, Arabia Saudită, Egiptul și Emiratele Arabe Unite au anunțat că și-au întrerupt relațiile diplomatice cu Qatarul, acuzându-l că susține terorismul. În replică, autoritățile de la Doha acuză o campanie de minciuni și invenții.

Egiptul a acuzat Qatarul că acordă sprijin unor organizații teroriste, printre care Frații Musulmani, iar ministrul egiptean de externe a anunțat închiderea spațiului aerian și a porturilor pentru toate mijloacele de transport ale Qatarului, conform Agerpres.

Emiratele Arabe Unite au avertizat că autoritățile de la Doha "destabilizează securitatea regională". La rândul său, Arabia Saudită a anunțat închiderea frontierelor terestre, aeriene și maritime cu Qatarul, motivându-și decizia prin dorința de "a-și apăra securitatea națională în fața pericolelor terorismului și extremismului".

Bahreinul a acuzat Doha de "subminare a securității și stabilității (regatului) și de amestec în treburile interne".

Și guvernul recunoscut pe plan internațional al Yemenului a anunțat luni ruperea relațiilor diplomatice cu Qatarul, acuzându-l de cooperare cu rebelii houthi, a relatat agenția de stat Saba.

Yemenul este divizat din cauza unui război civil ce durează de aproape doi ani, izbucnit între gruparea houthi, sprijinită de către Iran, și o coaliție arabă sunnită, susținută de Occident și aflată sub comanda Arabiei Saudite.

Oficialii din Qatar au afirmat luni că se confruntă cu o campanie de minciuni și invenții al cărei scop este punerea sa sub tutelă.

Un comunicat al Ministerului de Externe de la Doha subliniază că, în calitate de membru al Consiliului de cooperare al Golfului, Qatarul respectă suveranitatea altor țări și nu intervine în afacerilor lor interne.

În urma acțiunilor alianței condusă de Riad, prețul petrolului a început să crească.