Președintele prorus al Bulgariei s-a arătat deranjat de expulzarea a 70 de angajați ai Ambasadei Rusiei la Sofia.

"Oricine lucrează împotriva intereselor Bulgariei trebuie să suporte consecințele, dar în conformitate cu procedurile stabilite. Expulzarea a 70 de angajați diplomatici deodată este un act fără precedent, iar responsabilitatea pentru aceasta revine guvernului și liderilor coaliției. Aceast lucru ar trebui să fie clar", a comentat președintele bulgar, Rumen Radev.

El și-a exprimat public poziția cu privire la expulzarea a 70 de diplomați ruși din Bulgaria, care au părăsit țara duminică, iar Moscova a anunțat imediat că pregătește măsuri de retorsiune.

Potrivit lui Radev, decizia guvernului crește riscul pentru Bulgaria - „pentru energia noastră, pentru economia noastră și mai ales pentru cetățeni”, scrie Mediapool.

„Restabilirea încrederii în clasa politică necesită transparență în ceea ce privește finanțarea politicienilor bulgari, dar nu este mai puțin important ca analiștii și persoanele publice care modelează opinia societății civile să anunțe dacă primesc finanțare și din afara țării”, a spus Rumen Radev, referindu-se la informațiile potrivit cărora „membri ai societății civile” au primit și câte 4.000 de leva pe lună pentru a-și exprima pozițiile în favoarea Kremlinului.

Radev a comentat și încercările de a forma un guvern cu mandatul formațiunii „Continuăm Schimbarea”.

„Să așteptăm mai bine până vineri să vedem dacă cel mai mare grup parlamentar va putea duce la îndeplinire mandatul încredințat, acționăm conform Constituției. Este foarte important ca cei care formează în prezent majoritatea parlamentară de guvernare să o facă în așa fel încât să asigure durabilitate pe termen lung”, a spus Radev.

În ceea ce privește votul la automate și revenirea la buletinele de vot de hârtie, președintele a spus că este important pentru el să vadă dezbaterile din Parlament.

Ambasada Rusiei la Sofia: Legăturile oficiale pot fi întrerupte cu ușurință

Cu ocazia împlinirii a 143 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Rusia și Bulgaria, Ambasada Rusiei la Sofia s-a plâns că „se pun tot felul de piedici activității sale”, dar deocamdată rămâne neclar ce măsuri va adopta Moscova, ca răspuns la decizia guvernului bulgar de a expulza 70 de diplomați ruși și personalul tehnic al misiunii diplomatice ruse.

„Ne-am apropiat de această etapă, având unul dintre cele mai scăzute niveluri de interacțiune din întreaga noastră istorie comună îndelungată. Chiar și în anii celui de-al Doilea Război Mondial, ambele misiuni diplomatice - atât cea rusă la Sofia, cât și cea bulgară la Moscova - au funcționat normal”, subliniază ambasada pe Facebook.

Misiunea scrie că „contactul cu autoritățile oficiale la inițiativa părții bulgare practic nu sunt menținute, se pun tot felul de piedici în activitatea Ambasadei Rusiei la Sofia”.

„Se lucrează intenționat astfel, pentru a minimiza prezența rusă în Bulgaria, pentru a rupe legăturile noastre spirituale și culturale, rescriind trecutul nostru comun. În același timp, observăm că popoarele Rusiei și Bulgariei continuă să se perceapă reciproc cu căldură și simpatie”, se afirmă în poziția Rusiei.

"Suntem recunoscători miilor de cetățeni bulgari care au grijă de monumentele soldaților ruși care au luptat pentru eliberarea Bulgariei. Suntem recunoscători prietenilor care continuă să ne ajute și să ne susțină chiar și în situația dificilă de astăzi. Tratăm reprezentanții publicului cu respect, la fel și presa care apără dreptul la diversitate de opinii, în condițiile rusofobiei mass-media dominante. Și deși în stadiul actual viitorul relațiilor ruso-bulgare este neclar, întreaga noastră istorie comună dovedește că dificultățile sunt rezolvabile”.

În acești 143 de ani, am depășit multe greutăți, dar de fiecare dată voința popoarelor noastre a contribuit la normalizarea relațiilor. Suntem convinși: contactele oficiale pot fi rupe ușor, dar legăturile dintre oameni nu pot fi distruse”, conchide Ambasada Rusiei la Sofia.

Moscova pregătește măsuri de retorsiune din cauza expulzării diplomaților ruși din Bulgaria. "După această acțiune, complet ilegală conform aprecierilor Ministerului Afacerilor Externe (al Rusiei), ambasada nu poate funcționa normal. Desigur, vom răspunde în mod similar colegilor noștri bulgari", a comentat ministrul de externe, Serghei Lavrov.

Ambasadorul Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a dat Guvernului bulgar un ultimatum pentru a-și anula decizia și a amenințat că va închide Ambasada Rusiei în Bulgaria, dar acesta a fost respins. Chiar și după reducerea drastică a personalului, Ambasada Rusiei rămâne cu 43 de angajați la Sofia, în timp ce Ambasada Bulgariei la Moscova are doar 12 persoane. Î

n paralel cu expulzarea diplomaților ruși, este rostogolit un alt subiect, după ce șefa biroului premierului bulgar, Lena Borislavova, a declarat că politicieni bulgari, analiști, politologi și membrii serviciilor au primit bani, inclusiv de la statul rus, în timp ce formau opinia publică în Bulgaria. Potrivit acesteia, vorbim de plăți de ordinul a 4.000 de leva pe lună (circa 2.000 de euro-n.trad).

Sursa: RADOR