Rumen Radev e criticat pentru că nu a semnat declarația adoptată la 2 octombrie de președinții a nouă țări din Europa de Est în sprijinul aderării Ucrainei la NATO.

"Președintele Rumen Radev nu a citit evenimentul corect din punct de vedere politic”, a comentat recent fostul premier bulgar, Ivan Kostov, la postul Nova TV, decizia președintelui Rumen Rumen de a nu se alătura declarației adoptate la 2 octombrie de președinții a nouă țări din Europa de Est în sprijinul aderării Ucrainei la NATO, scrie Dnevnik.

Declarația a venit la doar două zile după ce liderii pro-ruși din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson au semnat aderarea celor patru regiuni ucrainene la Rusia în cadrul unei ceremonii oficiale la Kremlin.

Câteva zile mai târziu, Radev a explicat că nu a semnat declarația pentru că asta ”ar însemna un război NATO – Rusia”.

Potrivit lui Ivan Kostov, Radev nu s-a orientat bine în situația politică actuală.

”Declarația a fost un act de sprijin politic într-un moment în care Ucraina avea mare nevoie de un sprijin de altă natură și o determinare mai mare. Trebuia să i se răspundă într-un fel. Nu este vorba despre faptul că Ucraina va intra în NATO prin luptă”, a comentat Kostov.

El a definit drept ”foarte slabe” argumentele pe care Radev le-a folosit pentru a explica de ce nu a semnat documentul: ”Dacă a crezut că DA-ul lui va aduce Ucraina în NATO, atunci pur și simplu nu s-a orientat bine în această situație”.

”Nu există niciun motiv pentru care Bulgaria să nu semneze Declarația pentru intrarea Ucrainei în NATO. Acolo nu se spune când se va întâmpla acest lucru. Rumen Radev transformă Bulgaria într-o insulă politică și împinge țara în izolare”, a comentat Daniel Laurer, de la „Continuăm Schimbarea”, la bTV, scrie și Mediapool.

”Președinția trebuie să unească poporul bulgar. Președinția și guvernele interimare sunt politizate pentru că încearcă să creeze și să coordoneze politici de stat. Un exemplu în acest sens este căutarea de noi avioane de vânătoare exact în acest moment”, a subliniat el.

”Dacă există o propunere de a trimite echipamente militare în Ucraina, noi o vom sprijini”, a anunțat Laurer.

”Acțiunile guvernului interimar sunt îngrijorătoare. Acestea arată ca un cabinet care este pe cale să conducă mult timp. Se schimbă cadre la Agenția Națională pentru Venituri, în Vamă. Este posibilă o schimbare a Băncii de Dezvoltare și a Fondului de Fonduri. De ce a fost o bătălie pentru Gazprom, când s-a dovedit că există gaz”, a comentat fostul ministru bulgar al inovării.

”În această etapă, noi credem că întreaga responsabilitate pentru căderea guvernului revine partidelor „Există un Astfel de Popor”, GERB și Mișcării pentru Drepturi și Libertăți. Acum GERB și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți sunt în Parlament - este responsabilitatea lor, după ce electoratul i-a creditat cu primul loc la alegeri, să formeze o majoritate funcțională”.

Sursa: RADOR