Tribunalul Penal Internațional a decis, joi, că fostul lider al sârbilor bosniaci este vinovat de crime de război, genocid și crime împotriva umanității, relatează BBC Online. Karadzici a fost condamnat la 40 de ani de închisoare.

Radovan Karadzic, în vârstă de 70 de ani, a fost găsit vinovat de 10 din cele 11 capete de acuzare, între care genocid, crime împotriva umanității și crime de război, comise în timpul războiului din Bosnia.

Între 1992 și 1995, peste 100.000 de persoane au murit și 2,2 milioane de persoane au fost strămutate din cauza războiului. 

Karadzici a fost achitat de cea de-a doua acuzație de genocid, judecătorii Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie de la Haga stabilind că nu au suficiente probe.

În iulie 1995, circa 8.000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși la Srebrenica, cel mai mare masacru comis în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Karadzici, de profesie psihiatru, a negat acuzațiile, susținând că atrocitățile au fost comise de anumite persoane și nu de forțele aflate sub comanda sa.