Cooperarea între țările sancționate de Statele Unite le va face "mai puternice", i-a spus președintele iranian, Ebrahim Raissi, omologului rus, Vladimir Putin.

"Relațiile dintre țările care fac obiectul unor sancțiuni americane, ca Iranul, Rusia și altele pot (să le ajute) să dășească multe probleme și să le facă mai puternice", a declarat Raissi într-o convorbire cu dl Putin la Samarkand, în Uzbekistan."Americanii se înșeală dacă cred că prin sancțiunile pe care le impun unor țări vor reuși să le imobilizeze", a adăugat el.

Raissi a exprimat "hotărârea serioasă (a Iranului) de a dezvolta relațiile strategice bilaterale" cu Rusia în domeniile politic, economic, comercial și aerospațial.

Este a doua întâlnire între cei doi președinți în două luni. Vladimir Putin a mers pe 19 iulie la Teheran, notează La Libre Belgique.

"Pe plan bilateral, cooperarea noastră se dezvoltă pozitiv", a declarat Putin la Samarkand, unde are loc joi și vineri summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS).

El a adăugat că munca la un tratat strategic ruso-iranian este aproape gata și că o delegație comercială rusească va merge la Teheran săptămâna viitoare.

"Facem totul pentru ca Iranul să devină un membru cu drepturi depline al OCS", a mai spus președintele rus, adăugând că "pozițiile noastre sunt apropiate sau identice în multe chestiuni".

Iranul, simplu observator al alianței regionale din 2005, a obținut aderarea sa la ultimul summit al OCS în 2021 la Dușanbe, capitala Tadjikistanului, și speră de acum să-și finalizeze integrarea la summitul de la Samarkand.

Creată în 2001, această organizație grupează Rusia, China, India, Pakistanul și patru state din Asia Centrală, Kazahstan, Kârghâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan.

Ea este considerată o concurentă a instituțiilor occidentale, într-un context de tensiuni între Statele Unite și Uniunea Europeană pe de o parte și, de cealaltă, China și Rusia.

Iranul a așteptat peste zece ani înainte de a obține aderarea sa la OCS, deoarece mai mulți membri nu doreau să aibă în rândurile lor o țară sancționată de Statele Unie și de Națiunile Unite din cauza programului său nuclear.

Președintele Raissi a arătat că aderarea țării sale și relațiile sale cu statele membre "pot ajuta mult la dezvoltarea economică a Iranului și a regiunii".