PNL s-ar bucura să-l aibă pe Dacian Cioloș în rândul membrilor săi, a declarat la RFI vicepreședintele Raluca Turcan. Premierul a declarat în mai multe rânduri că nu intenționează să intre în politică, în pofida zvonurilor în acest sens.

Întrebată ce rol vede pentru Dacian Cioloș după 2016, Raluca Turcan a afirmat: "Din punctul meu de vedere, Dacian Cioloș ar fi binevenit în Partidul Național Liberal. Eu mi-aș dori să-l văd în continuare pe scena politică și sunt convinsă că va veni și un moment în care domnia sa va evalua dacă va rămâne tehnocrat sau va dori să facă pasul spre politic. Cred că în momentul de față este prematur"

Turcan a mai spus că Cioloș înțelege ”foarte bine” că Partidul Național Liberal s-ar bucura să-l aibă în rândul membrilor săi.

”Cred că mai degrabă decizia este la domnia sa. Evaluarea va fi una personală și va vedea dacă rămâne în sfera tehnocrată sau va face pasul spre politic. De altfel, cred că a și afirmat lucrul acesta, că până în momentul de față nu s-a gândit, iar dacă va veni un moment în care să-și regândească parcursul profesional, se va gândi și la politică", a mai spus vicepreședintele PNL.

Încă din perioada în care era premier desemnat, Dacian Cioloș a respins orice apropiere de politic.

Pe 15 noiembrie 2015, Liviu Dragnea i-a urat lui Ciolos, la începutul ședinței Comitetului Executiv Național al partidului, "bun venit în cadrul PSD". Dacian Cioloș a replicat prompt: ”Este periculos ce ziceți. Nu, eu mă simt binevenit în mijlocul dumneavoastră, în calitatea pe care o am acum, e vorba de un Guvern tehnocrat fără sprijin politic apriori, dar sper să putem obține sprijinul politic”. 

Ulterior, el a reiterat, ori de câte ori a fost întrebat că nu intenționează să intre în politică. 

Ultima dată a făcut-o săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești din Germania. 

”Eu am decis să îmi păstrez această independență până la capătul mandatului și să nu mă prezint la alegerile din 2016, tocmai pentru a-mi păstra credibilitatea că ceea ce vreau să fac ca prim-ministru și ceea ce acest guvern vrea să facă este ceea ce spune”, a declarat Dacian Cioloș, potrivit Agerpres.

S-a vorbit însă mult pe seama faptului că nu ar fi exclusă o intrare a premierului în politică, fie în PNL, fie prin formarea unui nou partid.  

Un partid susținut de Klaus Iohannis și Dacian Cioloș ar fi votat de 35% dintre respondenții unui sondaj realizat de Agenția de Rating Politic și publicat pe 8 decembrie 2015.

La întrebarea dacă este o soluție bună sau proastă ca Dacian Cioloș să fie președintele PNL, 41% au spus că este o soluție bună și tot 41% că este o soluție proastă. 18% nu au răspuns sau au spus că nu știu.

Dintre votanții liberalilor, 55% au considerat că este o soluție bună, iar 31% că e o soluție proastă.