Cu ocazia celor mai recente evenimente din Kosovo, prim-ministrul albanez Edi Rama a salutat faptul că Pristina a amânat cu 30 de zile punerea în aplicare a acordului de reciprocitate cu Serbia.

Rama a subliniat, de asemenea, că astfel de situații arată de ce este nevoie de conceptul de Open Balkans, scrie publicația sârbă Politika. La o conferință de presă comună cu premierul spaniol Pedro Sanchez, aflat în vizită la Tirana, Rami a apreciat că punerea în aplicare a acordului de reciprocitate este dreptul și obligația Pristinei și i-a cerut președintelui Serbiei, Aleksandar Vucici, să nu justifice acțiunile „anumitor grupuri din nordul Kosovo care, din motive proprii, se opun implementării acordului”.

Edi Rama a mai spus că situații ca aceasta arată de ce este nevoie de ideea de Open Balkans / Balcanii deschiși.

„Nu abordarea noastră față de Serbia nu este greșită, și nici politica de apropiere și dialog. Aceste situații arată de ce este nevoie de Balcanii Deschiși și de ce Kosovo ar trebui să vină și să stea la masa Balcanilor Deschiși”, a spus Rama.

Premierul albanez a adăugat că sprijină guvernul de la Pristina în totalitate și a salutat amânarea implementării acordului cu 30 de zile, relatează Euronews Albania.

„Fac un apel la adresa autorităților de la Belgrad și a președintelui Vucici să nu ofere nicio justificare sau alibi pentru anumite grupuri din nordul Kosovo, care, din motive proprii, se opun implementării acordului”, a spus Rama, citat de Tanjug.

După cum a transmis Euronews Albania, Rama a discutat, de asemenea, despre Kosovo cu Sanchez și a subliniat că Spania și Albania au opinii diferite cu privire la această problemă, relatează Albanian Daily News.

„Spania are o poziție diferită față de Kosovo, din motive care au legătură cu Spania însăși, dar ea nu reflectă niciun fel de discriminare sau prejudecată față de comunitatea albaneză din Kosovo și de drepturile lor. Am discutat împreună situația de aseară, care este nerezonabilă. Totul a escaladat, deși guvernul Kosovo este obligat să pună în aplicare acordurile prin exercitarea suveranității teritoriale care derivă din independență”, a spus Rama.

Sursa: RADOR