Raportul Organizației Națiunilor Unite a fost realizat timp de șase luni de experți independenți care au monitorizat implementarea sancțiunilor împotriva regimului de la Phenian.

Raportul confidențial al ONU, consultat vineri de Reuters, a fost înaintat vineri seara comisiei pentru sancțiunile respective a Consiliului de Securitate.

Conform Agerpres, misiunea nord-coreeană la ONU a refuzat solicitarea Reuters de a comenta informația.

Conform raportului, Coreea de Nord își continuă cooperarea militară cu Siria și a încercat să vândă arme rebelilor Houthi din Yemen. Nord-coreenii au încălcat embargoul asupra exportului de textile, prin vânzări în valoare de 100 de milioane de dolari către China, Ghana, India, Mexic, Sri Lanka, Thailanda, Turcia și Uruguay, din octombrie 2017 până în martie 2018, arată raportul. Transferurile ilegale de produse petroliere între nave, în apele internaționale, pentru a aproviziona Coreea de Nord, s-au extins și au devenit mai sofisticate, potrivit aceleiași surse.

La ONU, Rusia și China sugerează discutarea în Consiliul de Securitate a relaxării sancțiunilor împotriva Coreei de Nord, după întâlnirea președintelui american Donald Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, la care acesta din urmă s-a angajat să acționeze pentru denuclearizare.

În același timp, Statele Unite insistă asupra menținerii sancțiunilor adoptate succesiv începând din 2006, până când Phenianul ia măsuri concrete de dezarmare.

Cu mai puțin de două luni în urmă, Trump și Kim Jong Un au semnat un acord pentru denuclearizarea Coreei de Nord.