Membrii administrației Trump au intimidat oficialii din domeniul sănătății și au încercat să le rescrie rapoartele pentru a le alinia cu declarațiile președintelui, care a minimizat criza COVID-19, informează Le Monde.

Pentru a susține viziunea optimistă a fostului președinte american, membrii echipei lui Donald Trump au împiedicat oficialii din domeniul sănătății să ofere anumite informații despre Covid-19, se arată într-un raport parlamentar publicat luni.

Înalți oficiali ai Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate a Statelor Unite, le-au spus anchetatorilor că membrii administrației Trump au intimidat personalul și au încercat să le rescrie rapoartele pentru a le alinia cu declarațiile președintelui, care a minimalizat criza epidemică.

Anchetatorii au intervievat o duzină de foști și actuali oficiali CDC, precum și înalți oficiali guvernamentali, pentru acest raport de 91 de pagini publicat de o comisie a Congresului care analizează criza Covid-19. În acesta este descris modul în care oficialii Departamentului de Sănătate numiți de Donald Trump au încercat să preia controlul asupra jurnalului științific săptămânal al CDC, Raportul săptămânal al morbidității și mortalității, editând sau cenzurând articolele pe care le considerau dăunătoare pentru președintele republican.

Acești oficiali au căutat să "altereze conținutul, să contrazică sau să întârzie publicarea" a 18 dintre aceste rapoarte săptămânale, precum și o alertă sanitară, și au făcut asta cu succes de cinci ori, potrivit raportului parlamentar.

Ancheta comisiei "a arătat că administrația anterioară s-a angajat într-o campanie fără precedent de amestec politic în răspunsul guvernului federal la pandemie, care a subminat sănătatea publică în favoarea obiectivelor politice ale fostului președinte", a declarat într-un comunicat președintele comisiei, deputatul democrat Jim Clyburn. 

Rapoartele anterioare au evidențiat deja încercări ale administrației Trump de a cenzura înalți oficiali din domeniul sănătății sau de a face presiuni asupra Agenției pentru Medicamente a Statelor Unite pentru a emite din nou autorizația de urgență pentru hidroxiclorochină. Acest medicament împotriva malariei a fost promovat de Donald Trump ca un remediu pentru Covid-19, în ciuda dovezilor contrare.

Republicanii au respins luni concluziile raportului, considerându-l politizat, și au promis că își vor conduce propria anchetă, dacă vor câștiga majoritatea în orice cameră a Congresului la alegerile din noiembrie.

sursa: RADOR