Întârzierile guvernamentale, incertitudinea şi resursele insuficiente au lăsat frontierele britanice şi sistemul de imigraţie nepregătite pentru Brexit, relevă un raport al comisiei pentru afaceri interne a Camerei Comunelor.

Lipsa de claritate a intenţiilor guvernului în materie de imigraţie creează îngrijorare pentru cetăţenii UE din Marea Britanie şi îi pune pe funcţionarii din domeniu, deja suprasolicitaţi, într-o poziţie imposibilă, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

"Guvernul nu pare să aprecieze (corect) provocarea birocratică uriaşă cu care se confruntă sau de cât timp şi de câte resurse are nevoie pentru a planifica Brexit-ul", se arată în document.

Raportul critică întârzierile în publicarea aşa-numitei "Cărţi Albe" cu planurile post-Brexit privind imigraţia, apreciind că eşecul guvernului de a stabili mai devreme obiective privind imigraţia nu va permite Parlamentului şi persoanelor afectate să dezbată aceste planuri înainte ca ele să fie finalizate.

Totodată, Guvernul e criticat pentru că nu a reuşit încă să stabilească detalii cruciale cu privire la înregistrarea actualilor rezidenţi din alte state UE. Prin urmare, personalul de imigraţie şi pază a frontierelor se vor afla în imposibilitate de a-şi desfăşura în mod eficient activitatea.