Conducerea Al-Qaida din Pakistan, slăbită de bombardamentele CIA cu drone din ultimii ani, a decis că viitorul rețelei stă în Siria, unde a trimis în secret mai mulți veterani, spun oficiali americani și europeni din cadrul serviciilor de informații.

Miscarea liderilor Al-Qaida reflectă importanța în creștere pe care organizația teroristă o acordă Siriei și prevestește, cel mai probabil, o escaladare a rivalității cu ISIS, apreciază oficiali occidentali, scrie New York Times.

Membrii trimiși au început deja să facă pregătirile pentru înființarea unui cartier general alternativ în Siria și pentru a pune bazele unui eventual emirat prin intermediul filialei siriene a Al-Qaida, Frontul Al-Nusra, pentru a concura cu ISIS.

Nu este pentru prima dată în ultimii ani, când luptători ai Al-Qaida au fost trimiși în misiune în Siria. Ayman Al-Zawahiri, liderul suprem al grupării din Pakistan, a trimis în 2013 mai mulți veterani jihadiști pentru a sprijini Frontul Al-Nusra. Un an mai târziu, Zawahiri a trimis în Siria o celulă Al-Qaida, numită Khorasan, care, potrivit oficialilor americani, ar fi încercat organizarea unor atacuri împotriva Occidentului.

Mai aproape de Europa

Dar o prezență de sine stătătoare în Siria ar reprezenta o oportunitate uriașă pentru rețeaua teroristă. Un cartier general în această țară ar însemna că Al-Qaida ar fi la o distanță foarte mică de Europa. Totodată, ar beneficia de recrutarea și de sprijinul logistic al luptătorilor din Irak, Turcia, Iordania și Liban.

La începutul lui mai, Ayman Zawahri a avut primul său mesaj audio din ultimele luni, în care își dădea binecuvântarea pentru formarea unui emirat în Siria. Unii lideri ai Frontului Al-Nusra se opun însă unei asemenea mișcări în acest moment.

Al-Qaida și ISIS au același obiectiv final, și anume crearea unui stat islamic, dar până acum au folosit tactici diferite, susțin experții. ISIS s-a mișcat rapid, impunând un control dur și unilateral asupra unor teritorii din Irak și Siria care să devină ulterior independente. Frontul Al-Nusra, în schimb, a încercat să obțină o influență asupra regiunilor pe care dorește să le controleze și, alături de alte grupări rebele siriene, s-a opus regimului Bashar Al-Assad.

Emirat vs. califat

Oficiali americani sunt de părere că ISIS a eclipsat în mare măsură Al-Qaida în ierarhia jihadistă la nivel mondial, numeroși membri Al-Qaida migrând către mult mai sângerosul rival.

Organizația jihadistă Statul Islamic are între 19.000 și 25.000 de luptători, împărțiți între Irak și Siria, potrivit estimărilor făcute de analiști americani de informații. Asta în timp ce Al-Nusra are între 5.000 și 10.000 de luptători, toți aflați în Siria. De altfel, un emirat Al-Nusra ar fi diferit de califatul ISIS prin faptul că nu ar avea pretenția să fie un fel de guvern pentru toți musulmanii din lume.

La începutul acestui an, Guvernul iranian l-a eliberat pe Saif Al-Adl, fost colonel în armata egipteană, și unul dintre liderii Al-Qaida, și alți patru membri importanți ai grupării, în cadrul unui schimb secret de prizonieri cu filiala din Yemen, care-l capturase pe diplomatul iranian, Nour Ahmad Nikbakht.

Adl se află pe lista FBI Most Wanted Terrorist și a fost acuzat pentru rolul jucat în bombardarea Ambasadei SUA din Kenya, în 1998.

Cei cinci ar putea fi în Siria, potrivit unor oficiali americani din domeniul securității, consultați de New York Times.

Momentan nu este clar cum și când ar putea Al-Qaida să formeze un emirat în Siria, mișcare ce ar ajuta-o să-și întărească poziția sa față de grupările siriene de opoziție mai moderate.

Multe dintre grupările siriene care luptă alături de Nusra împotriva Guvernului de la Damasc resping însă ideea unui emirat, de teama unui clivaj și mai mare în rândul opozanților lui Bashar Al-Assad.