Aflat la Bacău, președintele și-a manifestat joi nemulțumirea față de secretomania din jurul vizitei efectuate în Israel zilele acestea de premierul Viorica Dăncilă și liderul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Klaus Iohannis a evocat unele ”dedesubturi” ale vizitei lui Dăncilă, care și-a anunțat programul doar cu puțin timp înainte de plecare.

Șeful statului a mai spus că, în această deplasare, Viorica Dăncilă nu vorbește în numele României, ci al Guvernului: "Această vizită pe care o face premierul și se pare și președintele Camerei Deputaților în Israel are câteva ciudățenii - nu au venit la discuții, nu a plecat doamna prim-ministru cu niciun fel de mandat acolo. A vorbit, deci, doar în numele și pentru Guvern și nu pentru România. Însă nu acest lucru m-a îngrijorat cel mai mult, ci secretomania în care s-a organizat această plecare. Nu am mai pomenit ca un premier al României să plece într-o vizită externă, să anunțe seara târziu înainte de plecare acest lucru, fără să anunțe agenda, fără să se știe de fapt ce caută acolo. Așa în vizită turistică poate să plece oricine oricând, dar dacă pleacă persoana care conduce Guvernul ar trebui să se știe mai multe".


Referitor la prezența președintelui Camerei Deputaților în Israel, Iohannis a spus că ”cine știe ce înțelegeri secrete” va face Dragnea cu evreii.

Întrebat dacă este de părere că a existat o consultare cu privire la mutarea Ambasadei României din Israel, în contextul într-un comunicat al Guvernului se arată că la întâlnirea cu președintele Statului Israel, Reuven Rivlin, "președintele Camerei Deputaților a vorbit despre accelerarea consultărilor interne cu privire la relocarea Ambasadei României la Ierusalim", Iohannis a replicat: 

 

"Îmi imaginez că domnul Dragnea a vorbit în fața oglinzii și s-a consultat".

 

Șeful statului și-a exprimat speranța că cei doi vor avea ”bunul simț ... să explice ce au făcut acolo”.