Ar fi „total nepotrivit și o eroare gravă” din partea României să întârzie instalarea noii Comisii Europene, a declarat vineri președintele Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis a discutat joi seară, în marja Consiliului European de la Bruxelles, cu președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen despre desemnarea comisarului din partea României.

„Doamna președinte von der Leyen este foarte îngrijorată pentru situația care s-a creat. Avem un guvern interimar care nu va nominaliza un comisar. Comisia se grăbește, chit că acum avem o amânare de o lună de zile, nu din cauza României, din alte motive și situația este una complicată și sper să găsim soluția”, a declarat Iohannis vineri dimineața, la Bruxelles, unde participă la o nouă sesiune de discuții în cadrul Consiliului European.

România a propus două nume pentru poziția de comisar, dar Ursula von der Leyen nu l-a acceptat pe Dan Nica, iar Rovana Plumb - căreia îi fusese alocat portofoliul transporturilor - a fost respinsă de Comisia Juridică a Parlamentului European.

Președintele desemnat al Comisiei așteaptă noi propuneri din partea României - dar și a Franței și Ungariei, ale căror candidați au fost respinși de comisiile Parlamentului UE - dar atât președintele Iohannis, cât și premierul Viorica Dăncilă au punctat că un guvern interimar nu poate face o propunere de comisar.

Iohannis a spus că, după ce va reveni în țară, va iniția discuții pentru deblocarea situației.

De asemenea, președintele a spus că Ursula von der Leyen ține foarte mult la echilibrul de gen în cadrul Comisiei pe care o va conduce.

„Doamna Președinte-ales von der Leyen a subliniat și la discuția pe care am avut-o ieri că își dorește foarte mult ca România să desemneze o doamnă pentru poziția de comisar pe Transporturi”, a precizat Iohannis.

Președintele a spus că nu au discutat nume și niciun termen limită până la care să fie trimisă o candidatură, dar rugămintea a fost ca România să accelereze procedura.

Întrebat dacă poate creiona un profil al candidatului potrivit pentru poziția de comisar european, Iohannis a spus că nu poate vorbi la Bruxelles despre acest lucru, că este nevoie mai întâi de o discuție acasă.

„Avem nevoie de o persoană integră, de o persoană care are cunoștințele necesare pentru a umple poziția de comisar european, o persoană care, sigur, ar reprezenta într-un fel și România în Comisie, într-un sens pozitiv. Adică, noi avem oameni competenți, avem profesioniști, haideți să îi selectăm și să îi trimitem la Bruxelles”, a precizat totuși Iohannis.