Heiko Maas, ministrul german de externe, a criticat presupusa tentativă a lui Donald Trump de a cumpăra viitorul vaccin împotriva COVID-19 ”exclusiv pentru SUA”.

"Cercetătorii germani sunt lideri în dezvoltarea medicamentelor și a vaccinurilor, în colaborări la nivel mondial. Nu putem permite altora să dobândească exclusiv rezultatele cercetărilor lor", a declarat politicianul SPD pentru grupul media Funke.

Șeful diplomației germane a discutat chestiunea și cu omologii din Canada, Coreea de Sud, Brazilia și Australia, dar ea va trebui abordată și în cadrul G7. "Vom învinge virusul doar împreună, nu unul împotriva celuilalt", a subliniat Maas, potrivit Spiegel Online.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va discuta luni după-amiază la telefon cu CEO al companiei CureVac. Purtătorul de cuvânt Eric Mammer nu a dorit să dea detalii despre discuție.

Welt am Sonntag a fost prima publicație care a dezvăluit informația privind intențiile președintelui SUA față de compania de vaccinuri CureVac din Tübingen. Donald Trump ar încerca să ademeneze oamenii de știință germani în SUA, oferindu-le sume mari de bani, sau să asigure vaccinul exclusiv pentru țara sa, a relatat publicația, citând surse din cercurile guvernamentale de la Berlin.

Un reprezentant la nivel înalt al Administrației americane a precizat că SUA "nu sunt la curent cu acest articol sau cu informațiile care au stat la baza lui”. Richard Grenell, ambasadorul SUA în Germania, a scris pe Twitter că articolul e "eronat".

Pe de altă parte, duminică, ministrul german de interne, Horst Seehofer (CSU), a declarat că a auzit despre acest lucru de la mai mulți membri ai guvernului și că problema va fi discutată luni în cadrul Celulei de criză. Ministrul economiei, Peter Altmaier (CDU), a lăudat compania din Tübingen că nu a cedat la ”avansurile americane”.

CureVac a început cercetările pentru un vaccin împotriva noului coronavirus în ianuarie. Firma are laboratoare și în Frankfurt, dar și în Boston, SUA.

Potrivit Welt am Sonntag, Donald Trump ar fi oferit un miliard de dolari pentru a asigura orice viitor vaccin "exclusiv pentru SUA". Guvernul german ar fi contracarat oferta SUA, în încercarea de a ține compania în Germania.

 "Guvernul dorește foarte mult ca vaccinul împotriva noului coronavirus să fie dezvoltat în Germania și în Europa. Guvernul poartă discuții intense asupra acestei chestiuni, inclusiv cu reprezentanții companiei CureVac", a declarat pentru Welt am Sonntag un purtător de cuvânt al Ministerului german al sănătății.