Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la plecarea de la DNA, că expertiza financiar-contabilă în dosarul său s-a terminat și a rezultat că a plătit cu 2.000 de lei în plus taxe, dar că nu le mai cere înapoi de la statul român.

„S-a terminat expertiza, am plătit cu 2.000 de lei în plus taxe, dar nu le mai cer de la statul român", a declarat premierul Victor Ponta, la ieșirea de la DNA, unde a stat în jur de 20 de minute.

"O să mai dau declarații când mă mai cheamă procurorul, cu avocatul și eu mă prezint", a mai spus Victor Ponta, fără a mai răspunde apoi la întrebările jurnaliștilor. 

Premierul Victor Ponta a fost chemat miercuri, la ora 11, la Direcția Națională Anticorupție pentru a i se prezenta rezultatele expertizei financiar-contabile dispusă de procuror în dosarul „Turceni Rovinari", dosar în care este inculpat. 

Victor Ponta a ajuns, miercuri, pentru a treia oară în fața procurorilor anticorupție. Până acum, la precedentele intâlniri, Ponta a refuzat să dea declarații, invocând dreptul la tăcere.Întrebat dacă la această întâlnire va da declarații, Ponta a răspuns: ”Cum dorește procurorul”.

La sosirea la DNA, Ponta a fost huiduit de câteva persoane aflate în apropierea sediului instituției. O persoană i-a cerut demisia. Întrebat de jurnaliști despre această situație, Ponta a răspuns cu o întrebare: ”Cine sunt oamenii?”.

La mijlocul lunii iulie, premierul a fost informat de către procurori că s-a dispus o expertiză financiar-contabilă în dosar pentru a se stabili cu exactitate prejudiciul adus statului.În momentul în care procurorii DNA au pus în mișcare acțiunea penală pe numele premierului Victor Ponta și i-au schimbat calitatea din suspect în inculpat în dosarul "Turceni-Rovinari", aceștia i-au pus și sechestru asigurător pe o parte din avere.

Premierul este anchetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul colegului său de partid, Dan Șova.

Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta că ar fi emis mai multe facturi în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură și cea a lui Dan Șova.

Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare cu Șova. Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înțeles cu Șova ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați rapoarte de activitate juridică, "pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția", spun procurorii anticorupție.

O parte din sumele obținute de la SCA "Șova și Asociații" au fost folosiți pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București. Firma lui Dan Șova i-ar fi cumpărat premierului și un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, "la solicitarea expresă" a acestuia.

Și senatorul Dan Șova este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma "Șova și Asociații" a încheiat trei contracte de asistență juridică cu complexele Turceni și Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.