Un raport final negativ la finalul acordului dintre România și Comisia Europeană poate avea consecințe asupra percepției investitorilor față de România. Acordul „deraiat” pune sub risc acceptarea de către Comisie a funănțărilor în cadrul acestuia.

(Corespondență din Bruxelles)

În plus, în situația actuală , acordul „deraiat” înseamnă, cel mai probabil, că dacă România ar avea nevoie să solicite efectiv finanțare în cadrul acestui Program, Comisia nu va accepta necondiționat, a declarat pentru EurActiv.ro eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„Ne aflăm, ca principiu, în situația în care s-a aflat Grecia înainte de 30 iunie, păstrând desigur proporțiile. Adică, ai un acord însă acesta este deraiat.”

Comisia Europeană a transmis, în iunie, în urma misiunii de evaluare, că lucrurile nu sunt în regulă, în principal din cauza propunerilor de modificare la noul Cod Fiscal.

O politică fiscală responsabilă înseamnă că, dacă reduci taxele , lucru pe care orice cetățean și-l dorește, trebuie să spui de unde vor veni banii pentru a acoperi acele reduceri, Guvernul până în momentul de față nu a oferit un răspuns convingător la întrebarea de unde vor veni acei bani, a mai spus europarlamentarul PPE (PMP), vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European.

În Europa încercăm să reducem deficitele acum, să nu mai avem situații în care un Guvern, de orice natură politică să cheltuiască banul public și apoi să ne revină tot nouă, simplilor cetățeni, să acoperim acele cheltuieli prin taxe. De aceea, la nivel tehnic lucrurile sunt blocate între Comisie și România.

Însă, a mai explicat acesta, până în luna septembrie, când acordul se încheie mai avem o șansă, să venim cu un răspuns convingător față de Comisia Europeană. După aceea, va fi mult mai dificil să obținem facilități.

„Așa s-a întâmplat și cu Grecia, a adăugat Mureșan. Până la 30 iunie a avut un acord cu toate opțiunile pe masă, 

după ce acesta s-a încheiat a rămas fără opțiuni”