Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, este singurul lider străin care intervine insistent în afacerile politice ale Statelor Unite, acuză președintele Barack Obama, subliniind însă că relațiile americano-israeliene rămân "profunde".

Barack Obama a vorbit despre Benjamin Netanyahu într-un interviu acordat postului CNN, în contextul în care Guvernul Israelului se opune acordului internațional cu Iranul și cere Congresului Statelor Unite să îl respingă, informeaza Mediafax.

Întrebat de reporter dacă își amintește de vreun șef de guvern străin care să se implicat în afacerile politice americane, Barack Obama a răspuns: "Nu îmi aduc aminte de vreun exemplu similar".

"În mod evident, relația dintre Statele Unite și Israel este profundă. Acest lucru se reflectă în politicile mele. Dar, după cum am mai spus, premierul Netanyahu greșește în această privință. Pot arăta că ipotezele sale de bază sunt greșite. Dacă argumentația mea este corectă, aceasta este cea mai bună modalitate de a ne asigura că Iranul nu fabrică arme nucleare, iar acest lucru nu este bun doar pentru Statele Unite, este bun și pentru Israel", a subliniat Obama, potrivit cotidianului The Jerusalem Post.

Iranul și marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington și Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecții inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecție, o comisie de arbitraj formată din reprezentanți iranieni și ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecții ar putea oferi Teheranului timp să mușamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menținerea sancțiunilor privind rachetele pentru încă opt ani și a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancțiunilor în termen de 65 de zile. Potrivit unor surse, Iranul nu va avea dreptul de a utiliza materiale nucleare militare timp de zece ani.

Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală și semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. Documentul, contestat de politicieni republicani americani, riscă să fie respins de Congresul Statelor Unite.