Corina Crețu a fost foarte activă de la începutul mandatului său, iar mobilitatea membrilor cabinetului său nu e ceva excepțional, a precizat Comisia Europeană, răspunzând la întrebările PE privind acuzațiile aduse comisarului de publicația Politico.

Pe 10 decembrie 2015, Politico.eu a publicat un material critic la adresa comisarului Corina Crețu, susținând, printre altele, că are un program lejer de lucru, pleacă des din Bruxelles, cere oamenilor sarcini de natură personală, motiv pentru care într-un singur an 8 din cei 19 membri ai cabinetului său au plecat. 

În urma acestui material, președintele Comisiei pentru Control Bugetar (CONT) din PE a cerut explicații CE și a trimis o serie de întrebări pentru clarificarea situației.

Comisia Europeană a precizat, în răspunsurile la întrebări, că niciun fost angajat la cabinetul comisarului român nu a depus vreo plângere privind conduita acesteia, iar mobilitatea angajaților din cabinetul său nu este o situație excepțională, fiind chiar ceva obișnuit în cabinetele comisarilor.

La acuzațiile privind programul lejer, CE precizează că, dimpotrivă, în primul an de mandat comisarul Crețu a fost "foarte activ, a vizitat 24 de țări, s-a întâlnit cu peste 40 de lideri regionali, a participat la 10 ședinte de plen și reuniuni ale unor comitete ale PE și la șase întâlniri ale Consiliului UE”. 

În ceea ce privește prezența Corinei Crețu la reuniunile Colegiului comisarilor, CE a trimis o listă din care reiese că a participat la 36 din cele 47 de întâlniri. Și comisarul pentru schimbări climatice, Arias Canete, a participat tot la 36 de întâlniri. Doar Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă, Federica Mogherini, are o participare mai slabă decât cei doi: 32.

Membrii CONT au dorit să știe și câte vizite în scop de serviciu au fost combinate cu vizite private de către toți membrii Comisiei Juncker.

Potrivit Comisiei, în 2014, au fost efectuate 97.318 de vizite, dintre care 1.307 au fost combinate, iar în 2015 au fost 101.919 de vizite, dintre care 1.804.

CE a explicat că în toate situațiile costurile suplimentare au fost suportate de către comisarii în cauză. În ceea ce o privește pe Corina Crețu, aceasta a făcut șase vizite în 2014, fără a combina misiunile oficiale cu călătoriile private. În 2015, a efectuat 41 de vizite, dintre care două combinate.

Referitor la folosirea mașinii de serviciu, kilometrajul lunar a fost de 2.900 kilometri, înscriindu-se în media lunară recomandată.

De asemenea, membrii CONT au vrut să știe dacă Executivul european intenționează înființeze un grup de lucru care să aducă îmbunătățiri Codului de conduită al comisarilor, așa cum recomandă un studiu al PE din 2014.

Comisia a precizat că nu intenționează să ia o astfel de măsură, explicând că acest cod a fost revizuit în 2011, iar prioritatea constă în implementarea "deplină și eficientă” a documentului.