Rata șomajului în Europa - la un nivel istoric scăzut
În iunie, 6,6% din populația activă din zona euro era în șomaj. Acest indicator este la cel mai scăzut nivel de când oficiul european de statistică a început să elaboreze această serie, în aprilie 1998.
Pe ansamblul Uniunii Europene, rata șomajului era de 6%, identică cu cea înregistrată în mai revizuită în scădere, care este de asemenea un cel mai mic nivel istoric.
În ciuda unei inflații galopante și unui război pe continent, economia europeană are încă un indicator care dovedește că ea rezistă.
După publicarea, vineri, a cifrelor pozitive de creștere economică din zona euro (0,7% în al doilea semestru), Institutul European a publicat luni rata șomajului în cadrul zonei pe luna iunie. A doua lună consecutiv, se menține la un nivel scăzut istoric: 6,6% pentru cele 19 țări din zona euro și 6% pe ansamblul Uniunii Europene, anunță institutul.
Pe an, în iunie, rata șomajului a scăzut cu 1,3 puncte în zona euro și cu 1,2 în Uniunea Europeană. În termeni absoluți, circa 12,93 de milioane de bărbați și femei erau fără loc de muncă în cele 27 de țări din UE, din care 10,92 milioane în cele 19 țări care au adoptat moneda unică (față de 12,882 milioane un an în urmă).
Câteva nuanțe, totuși: printre tineri (sub 25 de ani) rata șomajului a crescut în iunie cu 0,4 puncte comparativ cu luna mai în zona euro și cu 0,3 puncte în Uniunea Europeană, stabilindu-se la 13,6% în UE și în zona euro.
În rândurile femeilor, rata șomajului s-a stabilit la 6,4% în UE și la 7% în zona euro, neschimbată față de cât se înregistra în mai 2022. În rândurile bărbaților, era de 5,7% în UE în iunie și de 6,2% în zona euro. Rate identice cu cele înregistrate în luna precedentă.
Franța, deasupra mediei europene
În spatele acestor medii, nu toate țările au aceeași situație. Ratele șomajului cele mai scăzute au fost înregistrate în Republica Cehă (2,4%), în Polonia (2,7%) și în Germania (2,8%), în ciuda unei economii care a încetinit puternic în trimestrul al doilea. La polul opus, Spania a înregistrat rata cea mai ridicată de 12,6% în iunie, alături de Grecia (12,3%).
Urmează Italia (8,1%), Suedia (7,6%). Franța se situează chiar imediat mai jos, dar deasupra mediei europene, având 7,2% din populația activă în șomaj, potrivit datelor Eurostat.
Reamintim, rata șomajului corespunde numărului de șomeri ca procenaj din populația activă. Cifrele Eurostat se bazează pe definiția dată șomajului de Biroul Internațional al Muncii (BIT). Sunt considerate șomere persoanele fără loc de muncă care au căutat activ un serviciu în precedentele patru săptămâni și sunt dispuse să înceapă să lucreze în următoarele două săptămâni.
Printre consecințele acestei rate scăzute istoric, țările se confruntă cu tensiuni de recrutare. Într-adevăr, multe sectoare au dificultăți în a găsi mână de lucru, precum HORECA sau transporturile. Situația este similară în Statele Unite, unde rata șomajului, de 3,6%, este foarte apropiată de nivelul său pre-pandemic, care era cel mai scăzut de 50 de ani, și angajatorii au în continuare dificultăți să angajeze. (LA TRIBUNE)
sursa: RADOR
Comentarii