UPDATE 16:00 Președintele Rusiei Vladimir Putin a refuzat propunerea Ministerului de Externe de a apela la sancțiuni în oglindă, după ce Statele Unite au anunțat expulzarea a 35 de diplomați ruși.

UPDATE 2: Serviciile secrete ruse, companii din sectorul informatic puțin cunoscute și doi tineri hackeri sunt țintele sancțiunilor SUA.

Este vorba despre Serviciul Federal de Securitate rus (FSB, fostul KGB) și GRU, serviciul militar de informații rus, împotriva cărora Washingtonul a decis acum sancțiuni economice.

Și patru persoane cu funcții de conducere în GRU, inclusiv șeful acestui serviciu, Igor Korobov se află sub sancțiuni.

Casa Albă susține că GRU „a falsificat și denaturat (...) informații care au avut scopul sau efectul de a interfera cu procesul electoral american în 2016”.

Washingtonul suspectează și faptul că FSB a ajutat GRU în operațiunea din timpul campaniei electorale americane.

Sancțiunile financiare și juridice decise de Obama vizează și trei companii ruse acuzate că au oferit sprijin serviciilor secrete în acțiunile de piraterie informatică. Una dintre ele, denumită „Unitatea profesională a producătorilor sistemelor informatice”, nu este cunoscută marelui public, dar ea lucrează cu Ministerul rus al Apărării și cu vămile ruse. Cea de-a doua este „Centrul tehnologic special” de la Sankt Petersburg care are printre clienți Ministerele Apărării și de Interne, precum și FSB. Și societatea „Arme și apărare numerice” a fost pusă sub sancțiuni. Ea a fost creată în anul 2012 de o fostă angajată că laboratorului Kaspersky, al cărui obiect de activitate este securitatea cibernetică.

UPDATE 1: Ministrul rus de externe Serghei Lavrov anunțase vineri că Rusia propune expulzarea a 35 de diplomați americani ca reacție la inițiativa similară a Statelor Unite.

„Desigur, nu putem lăsa astfel de acțiuni fără răspuns, reciprocitatea este legea diplomației și a relațiilor internaționale", a spus Lavrov, citat de agenția de presă TASS. 

Prin urmare, Ministerul de Externe al Rusiei a prezentat o propunere președintelui Vladimir Putin pentru a declara persona non grata 31 de diplomați de la Ambasada SUA la Moscova și patru diplomați de la Consulatul General al SUA de la Sankt-Petersburg, a indicat șeful diplomației ruse. 

Vladimir Putin s-a opus însă propunerii.

+++++

Barrack Obama, președintele Statelor Unite, a anunțat sancțiuni împotriva unor membri ai serviciilor de securitate ruse și expulzarea a 35 de diplomați bănuiți a fi implicați în atacurile informatice asupra Partidului Democrat din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.

Nu este clar dacă președintele ales, republicanul Donald Trump - care a profitat de pe urma dezvăluirilor făcute de hackerii ruși - va menține sancțiunile după ce va ocupa fotoliul de la Casa Albă în 20 ianuarie. De altfel, un membru al staff-ului lui Trump a cerut deja administrației Obama să prezinte probele care dovedesc implicarea Rusiei în atacurile cibernetice.

Oficialii de la Moscova, care au negat permanent acuzațiile, au spus că aceste sancțiuni distrug relațiile diplomatice dintre cele două superputeri și vor avea parte de o replică adecvată din partea Rusiei.

Cert este că relațiile dintre SUA și Rusia, deja deteriorate de impunerea sancțiunilor economice pe fondul acțiunilor ruse în Ucraina și de concentrarea prezenței armate a NATO, dar și a forțelor ruse în estul Europei, sunt la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece.

Sancțiunile decise de SUA

Statele Unite au anunțat joi că 35 de diplomați ruși detașați la San Francisco și Washington vor fi expulzați. Președintele american Barack Obama a anunțat, la rândul său, o serie de alte măsuri care vizează Rusia și a spus că acestea vin în replică la ingerințele Moscovei în procesul electoral din SUA și la tratamentul de care diplomații americani au parte la Moscova, unde, în ultimul an, au avut parte de hărțuieli inacceptabile din partea serviciilor de securitate și din partea Poliției.

Obama: "Astfel de acțiuni atrag consecințe"

 

"Aceste măsuri vin după avertismente publice, dar și private pe care le-am adresat Guvernului rus. Ele reprezintă un răspuns necesar și potrivit la eforturile de a afecta interesele SUA prin încălcarea normelor internaționale de conduită. Măsurile anunțate nu reprezintă totalitatea demersurilor prin care vom răspunde la acțiunile agresive ale Rusiei. Vom lua și altele, în momente și în locuri pe care le vom considera necesare, iar unele dintre ele nu vor fi făcute publice", a spus Barack Obama într-o declarație făcută în Hawaii. 

Președintele american a mai spus că administrația sa va furniza Congresului un raport cu privire la "eforturile Rusiei de a se amesteca în alegerile noastre și cu privire la atacurile cibernetice ce au vizat alegerile noastre". El a mai spus că SUA și aliații trebuie să colaboreze pentru a combate eforturile Rusiei de a se amesteca în procesele democratice de guvernare. 

Obama a anunțat că FBI și departamentul pentru Securitate Internă vor publica informații clasificate privind activitatea cibernetică a serviciilor ruse de informații. De asemenea, a confirmat că Statele Unite au sancționat nouă persoane și entități ruse, inclusiv GRU, FSB, două servicii de informații, patru ofițeri din cadrul GRU și FSB și trei companii care au asigurat suport material către GRU.

Reacția președintelui ales

Purtătorul de cuvânt al echipei de tranziție a lui Trump i-a cerut lui Barack Obama să prezinte probe care să dovedească implicarea Rusiei în atacurile cibernetice despre care tabăra acestuia din urmă continuă să susțină că ar fi influențat în defavoarea lui Hillary Clinton campania electorală premergătoare alegerilor din 8 noiembrie. 

„Dacă SUA au probe clare conform cărora cineva s-a amestecat în alegerile noastre, atunci trebuie să le facem cunoscute”, a spus în cadrul unei conferințe telefonice cu presa purtătorul de cuvânt Sean Spicer. El i-a acuzat totodată pe cei care susțin teoria implicării Rusiei în asemenea atacuri cibernetice că încearcă să „submineze legitimitatea” victoriei lui Trump în alegeri. 

Invocând rapoarte ale serviciilor secrete, Partidul Democrat american și inclusiv președintele Barack Obama au acuzat Rusia că a intervenit prin astfel de atacuri în campania electorală, democrații susținând că obiectivul acestei operațiuni a fost să o slăbească pe candidata lor la președinție, Hillary Clinton.

Trump, care l-a lăudat în repetate rânduri pe președintele rus Vladimir Putin și a nominalizat ca viitori membri ai guvernului său persoane cu afinități față de liderul de la Kremlin, a respins acuzațiile în trecut. Totuși, fără a menționa explicit Rusia, Trump a anunțat joi că se va întâlni săptămâna viitoare cu liderii serviciilor americane de securitate, pentru a fi informat despre această situație.

Pe de altă parte, retragerea sancțiunilor de către Trump nu ar fi văzută cu ochi buni la Washington. Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Paul Ryan, a anunțat că Rusia „a căutat în mod consistent să submineze” interesele SUA și că sancțiunile impuse de administrația Obama trebuiau decise în urmă cu mult timp.

Atacuri și în Europa?

„Credem că astfel de măsuri sunt importante pentru că Rusia nu are de gând să se oprească. Avem semnale clare că rușii se vor amesteca și în alegerile democratice din alte state, inclusiv în alegerile din țări europene aliate"

, a spus, pentru Reuters, un oficial din cadrul administrației de la Washington.

Serviciile de securitate germane au avertizat deja că rușii ar pregăti atacuri pentru a influența și rezultatul alegerilor de anul viitor din Germania.

Ce spun diplomații ruși

Regimul de la Moscova a reacționat la anunțul prin care președintele Barack Obama a dispus o serie de noi sancțiuni îndreptate împotriva Rusiei. Comisarul pentru drepturile omului, democrație și stat de drept din cadrul ministerului rus de Externe, Konstantin Dolgov, a declarat că aceste sancțiuni sunt contraproductive și vor afecta demersurile de refacere a relației bilaterale.

La rândul său, Konstantin Kosachyov, membru al camerei superioare a parlamentului rus, a descris decizia SUA de a expulza 35 de diplomați ruși drept "ultima zvâcnire a unui cadavru politic", cu referire la ultimele zile ale administrației Obama.

Sancțiunile contra Rusiei anunțate de președintele american Barack Obama "distrug relațiile diplomatice cu Rusia" și vor avea parte de o replică "adecvată" din partea Rusiei, a anunțat purtătorul de cuvânt al administrației de la Kremlin. Dmitri Peskov a spus că sancțiunile sunt o dovadă a politicii externe agresive a SUA și a precizat că președintele rus Vladimir Putin va decide care va fi replica Rusiei la măsurile luate de administrația Obama.

Moscova pune însă sub semnul întrebării eficiența noilor sancțiuni, în condițiile în care actuala administrație americană își încheie mandatul peste trei săptămâni, a adăugat oficialul rus. Acesta a precizat că Rusia "nu e sigură" dacă președintele ales al SUA, Donald Trump, este de acord cu noile măsuri anunțate de Obama.

O primă replică

Rusia a luat o primă măsură vizibilă drept replică la sancțiunile anunțate de administrația Obama și a închis o școală din Moscova, transmite CNN. Sursa citată preia declarația unui oficial american care a spus că școala Anglo-Americană din capitala Rusiei a fost închisă joi, la scurt timp după ce Statele Unite au anunțat expulzarea a 35 de diplomați ruși.

Guvernul rus a transmis ordinul de închidere a instituției de învățământ. La școala moscovită studiau copiii personalului diplomatic al ambasadelor SUA, Canadei și Marii Britanii. Prin același ordin, autoritățile ruse au blocat accesul la o casă de vacanță de lângă Moscova de care beneficia personalul ambasadei SUA.