Șeful Agenției Atomice: "Trebuie să trimitem o echipă acolo".

Continuă îngrijorarea cu privire la ciocnirile dintre armata rusă și cea ucraineană în jurul centralei nucleare Zaporijie. Sâmbătă seară, potrivit rapoartelor de pe Telegram ale lui Yevhen Yevtushenko, șeful administrației militare a districtului vecin Nikopol, 40 de rachete ale Federației Ruse au lovit orașul Marhanets, pe malul de nord al râului Nipru, la doar 10 kilometri de complex, scrie Il Fatto Quotidiano.

Potrivit lui Yevtushenko, în ofensivă "au fost avariate case, clădiri, conducte și rețele de energie electrică. Două persoane au fost rănite, dintre care una, un bărbat de 64 de ani, se află în spital cu răni grave", dar există temeri mai ales pentru consecințele dezastruoase ale unui posibil bombardament asupra centralei, care ar duce la un dezastru nuclear.

Astfel, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a spus că o echipă "trebuie să meargă la Zaporijie, așa cum am făcut la Cernobîl și în sudul Ucrainei la începutul acestui an. Putem alcătui o misiune de siguranță și protecție și să oferim asistența indispensabilă și evaluarea imparțială de care este nevoie", după ce a spus în aceste ore că este "extrem de îngrijorat de bombardarea centralei, ceea ce subliniază riscul real de dezastru nuclear".

Raidurile rusești continuă fără încetare în Est, în special la Harkov, unde primarul Igor Terekhov a raportat că două cartiere ale orașului au fost vizate de rachetele lui Vladimir Putin în timpul nopții. Putin care, împreună cu liderii militari, nu pare însă mulțumit de ultimele rezultate pe teren, atât de mult încât, potrivit informațiilor britanice, cel puțin șase comandanți au fost demiși de la declanșarea "operațiunii speciale" din Ucraina. La aceste disponibilizări, subliniază raportul publicat de Ministerul apărării pe Twitter, se adaugă cel puțin zece generali ruși care au murit sub focul ucrainean. Efectul cumulat al acestor pierderi contribuie probabil la dificultățile tactice și operaționale ale Rusiei.

Potrivit raportului, comandanții districtelor militare rusești de est și vest și-au pierdut, cel mai probabil, comanda: generalul-colonel Aleksandr Chaiko a fost demis din funcția de comandant al districtului militar de est în mai, generalul-colonel Aleksandr Zhuravlev, care a comandat armata districtului militar de vest din 2018, a lipsit de la Ziua Marinei Ruse din Sankt Petersburg pe 31 iulie și a fost înlocuit cel mai probabil de generalul locotenent Vladimir Kochetkov. Apoi, mai sunt generalul Aleksandr Vladimirovici Dvornikov, care a fost înlăturat după ce a primit comanda generală a operațiunii din Ucraina, în timp ce generalul Serghei Surovikin a preluat comanda Regrupării Forțelor de Sud de la generalul Ghenadi Valerievici Zhidko.

Pe frontul crizei cerealelor, patru nave cu produse alimentare ucrainene, inclusiv una cu 6.000 de tone de ulei de floarea soarelui destinat Italiei, au plecat duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră, ca parte a unui acord de deblocare a exporturilor pe mare ale țării, au declarat funcționari ucraineni și turci, după cum a relatat "The Guardian". Nava cu destinația Italia, la Monopoli, este MV Mustafa Necati. Celelalte trei sunt Mv Glory, cu destinația Istanbul cu 66.000 de tone de grâu, Mv Star Helena, cu destinația Nantong/Machong (China) cu 45.000 de tone de făină, și Mv Riva Wind, cu destinația Iskenderun (Turcia) cu 44.000 de tone de grâu. 

++++

În timp ce se creează noi linii defensive, Ministerul britanic al apărării estimează că războiul este pe cale să intre într-o nouă fază, cele mai grele lupte deplasându-se pe o linie a frontului de aproximativ 350 de kilometri care se întinde spre sud-vest din vecinătatea orașului Zaporojie, până la Herson, paralel cu râul Nipru, relatează Euronews Italia.

Potrivit analiștilor din Marea Britanie, forțele rusești se adună în sud în așteptarea contraofensivei armatei ucrainene. "Convoaie lungi de camioane militare, tancuri, piese de artilerie continuă să se îndepărteze de regiunea ucraineană Donbas și să se îndrepte spre sud-vest. Există, de asemenea, rapoarte despre mișcări ale bărbaților și vehiculelor din Melitopol, Berdiansk și Mariupol ocupate de ruși și din Rusia continentală în Crimeea peste Podul Crimeii". 

Teama pentru centrala nucleară

Între timp, șeful administrației militare regionale ucrainene din Zaporojie, Oleksandr Starukh, a spus că evacuarea va fi aproape imposibilă în cazul unui accident la centrala nucleară. Oamenii prinși într-o capcană încearcă să se adăpostească cât pot în mijlocul dărâmăturilor. "Trebuie să spun că în condițiile actuale este aproape imposibil să implementăm planurile noastre de evacuare", toate adăposturile de pe teritoriul uzinei fiind ocupate de armata rusă, raportează Ukrinform.

"O provocare pregătită dinainte a avut loc în orașul Energodar, unde două linii electrice au fost avariate, iar unitatea electrică numărul 4 a centralei a fost deconectată de la rețea", a spus Starukh referindu-se la atacurile de vineri.

Ajutorul umanitar rusesc

 Armata rusă își continuă activitatea de sprijin umanitar pentru regiunea Harkov, dar sunt persoane care susțin că ajutorul ar fi folosit de fapt pentru a cumpăra simpatia populațiilor în vederea referendumurilor, între timp însă, alimentele și ajutorul medical sunt mai mult decât binevenite.  

Condamnarea UE

Uniunea Europeană condamnă activitățile militare rusești în jurul centralei electrice Zaporojie. "Aceasta este o încălcare gravă și iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară și un alt exemplu al disprețului Rusiei față de standardele internaționale", scrie Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell într-un tweet. "Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) trebuie să aibă acces la centrală", a subliniat Borrell.

++++

Papa Francisc s-a întâlnit la Vatican cu emisarul Patriarhului Kirill: cei doi lideri religioși se vor vedea personal în septembrie

Papa Francisc încearcă să contribuie la o detensionare a conflictului ucrainean, abordând în primul rând problema cu liderii religioși care-l sprijină pe Vladimir Putin, scrie Il Fatto Quotidiano.

Astfel, Papa Bergoglio l-a întâlnit la Vatican pe Mitropolitul Antonij de Volokolamsk, președintele Departamentului de Afaceri Externe al Patriarhiei Moscovei, conduse de Patriarhul Kirill, care a ajuns de mai multe ori în centrul dezbaterii internaționale pentru tentativele sale sale de a justifica din punct de vedere religios invazia rusă în Ucraina, determinând la un moment dat Uniunea Europeană să îl treacă pe o listă provizorie, de unde a fost scos ulterior la cererea Ungariei, a personalităților sancționate de Bruxelles pentru apropierea și sprijinul acordat Kremlinul.

Aceasta este prima întâlnire personală a Suveranului Pontif cu un reprezentant al lui Kirill de când Rusia a invadat Ucraina, în condițiile în care în data de 16 martie a avut loc doar o întâlnire online între Papa Francisc și Patriarhul Moscovei.

La acea vreme, alături de Kirill se afla Hilarion, înlocuit ulterior de mitropolitul Antonij care de joi se află la Vatican, unde s-a întâlnit și cu secretarul pentru Relații cu Statele, monseniorul Richard Gallagher. O întâlnire față în față între cei doi lideri ai respectivelor biserici este programată pentru mijlocul lunii septembrie, când se vor afla ambii în Kazahstan.

În ceea ce privește  întâlnirea de vineri, Departamentul pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei a publicat pe site-ul său următoarea declarație: „În data de 5 august, la invitația Papei Francisc, președintele Departamentului pentru Relații Ecleziastice Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Antonij de Volokolamsk, a vizitat Vaticanul, unde s-a întâlnit în Palatul Apostolic cu șeful Bisericii Romano-Catolice.

În timpul convorbirii, care s-a desfășurat în limba italiană, Papa Francisc și Mitropolitul Antonij au discutat numeroase subiecte de pe agenda relațiilor ortodoxo-catolice, în contextul proceselor politice care au loc în lume. La finalul lungii întâlniri, cei doi interlocutori au făcut schimb de cadouri”.

Sursa: RADOR