Cel mai mare cotidian din Finlanda, Helsingin Sanomat, a apelat la un joc video online foarte cunoscut pentru a lupta împotriva restricțiilor mass-media din Rusia pentru a marca Ziua mondială a libertății presei, notează Reuters.

Redactorul-șef Antero Mukka a spus că ziarul a fost nevoit să apeleze la creativitate în încercarea de înfrânge restricțiile ruse și a decis să introducă în jocul Counter Strike - care este popular în întreaga lume, inclusiv printre tinerii ruși - articole despre războiul Rusiei în Ucraina, în limba rusă.

Rusia a luat măsuri represive împotriva jurnalismului independent din țară după ce a inițiat ceea ce Moscova numește "o operațiune militară specială" anul trecut în Ucraina, prin interzicerea articolelor libere de presă și interzicerea accesului rușilor la conținutul media realizat în străinătate.

Ca răspuns la legislația Moscovei care restricționează libertatea presei în Rusia, Helsingin Sanomat a început să publice anul trecut o parte din știrile sale legate de Ucraina și Rusia în limba rusă, însă a constatat la scurt timp că accesul din Rusia la materialele sale a fost restricționat.

"Deoarece eram foarte îngrijorați de situația libertății presei și a libertății de exprimare în Rusia, am decis că poate ar fi posibil să găsim noi canale prin care să oferim publicului rus materiale jurnalistice de încredere și independente, spre exemplu despre situația din Ucraina”, a declarat pentru Reuters Mukka, înainte de Ziua libertății presei, sărbătorită pe 3 mai.

Jocul Counter Strike, lansat în 2012 de Valve Corporation, companie privată cu sediul în SUA, se află printre primele zece cele mai populare jocuri pentru PC din lume, potrivit statisticilor companiei de cercetare Newzoo.

Cotidianul finlandez a creat o hartă a unui oraș slav nespecificat, devastat de război, hartă numită "de voina", cu referire la cuvântul rusesc "voina”; adică război, termen interzis în Rusia când se face referire la conflictul din Ucraina. Harta nou creată ascunde o cameră secretă în care Helsingin Sanomat a ascuns imagini și texte care prezintă, detaliat, cruzimile la care au fost martori reporterii și fotografii săi în Ucraina în timpul războiului.

Mukka a precizat că publicația nu a cerut permisiunea companiei Valve pentru această campanie, deoarece jocul le permite utilizatorilor să-și creeze și să adauge propriul conținut pe platforma sa. "Dacă unii tineri din Rusia, doar datorită acestui joc, se gândesc cumva pentru câteva secunde la ce se întâmplă în Ucraina, atunci merită", a declarat Mukka.

Sursa: RADOR