Un fost colonel și mai mulți comentatori militari ruși își fac auzit din ce în ce mai deschis dezacordul cu felul în care Moscova duce războiul în Ucraina. Un epifenomen sau o tendință de fond periculoasă pentru Vladimir Putin?

Pilula este greu de înghițit. "Trebuie să fii idiot ca să nu înțelegi că în a treia lună de război nu faci așa?", s-a enervat la jumătatea lunii mai Iuri Kotenok, un analist militar rus foarte urmărit pe Telegram, relatează France 24. Un alt comentator și fost soldat în Donbas, Vladlen Tatarski, vrea să fie "judecat 'geniul militar' răspunzător de această înfrângere".

Înfrângerea respectivă privește tentativa ratată a armatei ruse de a traversa, la începutul lui mai, râul Doneț. O manevră considerată unul din cele mai importante eșecuri pentru Rusia de la începutul războiului în Ucraina, de vreme ce peste 50 de vehicule blindate au fost distruse cu această ocazie.

Ea a fost costisitoare pentru forțele de pe front, dar probabil și pentru propaganda oficială a Moscovei, care vrea ca "operațiunea militară specială" să decurgă fără probleme. "Sunt cel puțin trei comentatori militari importanți cu o audiență totală de peste un milion de persoane pe Telegram care critică desfășurarea războiului", a constatat CNN miercuri, 18 mai.

"Analiști militari, veterani și jurnaliști [ruși] devin din ce în ce mai critici față de situația din Ucraina", a confirmat o zi mai târziu "Washington Post". De fapt, "găsești, pe Telegram, membri ai Gărzii naționale care deplâng faptul că sunt folosiți drept carne de tun și soldați care se întreabă dechis ce fac generalii lor", detaliază Mark Galeotti, director al Mayak Intelligence, un cabinet de consiliere pe chestiuni de securitate în Rusia.

Și apoi, este Mihail Hodarenok, un colonel rus în retragere, un obișnuit al platourilor de televiziune rusești. Invitat pe 16 mai la populara emisiune "60 de minute", el și-a permis un atac în regulă la conflict, avertizând că situația în Ucrauna riscă "să meargă din ce în ce mai rău" pentru Rusia, care este izolată în fața "unei coaliții de țări care susțin Ucraina și îi furnizează material".

O ieșire care a lăsat mut panelul venit să discute despre "operațiunea specială". Chiar moderatoarea, Olga Skabeieva, a ascultat în tăcere, deși ea este cunoscută a fi o gardiană feroce a templului propagandei Kremlinului. 

Fără cenzură imediată

Dar un singur fost colonel care se dezlănțuie la televiziune nu spune mare lucru despre sentimentul general al rușilor privind războiul. Idem pentru o mână de soldați sau foști militari deveniți comentatori pe Telegram. Oricât de influenți ar fi ei pe această rețea socială, Telegram nu poate fi considerat media de masă, capabilă să formeze opinia. Totuși simultaneitatea celor două fenomene atrage atenția. "Un militar în retragere și câțiva blogeri nu reprezintă încă, desigur, o tendință și propaganda oficială domină încă pe larg dezbaterea. Dar este un indiciu că există potențial un fenomen care apare și trebuie urmărit îndeaproape", rezumă Joanna Szostek, specialistă în comunicarea politică în Rusia la universitatea din Glasgow.

Noutatea constă și în faptul că "aceste spuse nu au fost imediat cenzurate, deși este vorba în parte de critici în toată regula la adresa armatei, ceea ce este pasibil de o pedeapsă cu închisoarea. Și durata pedepsei a fost chiar mărită la începutul războiului, demonstrand în ce măsură subiectul este sensibil pentru Moscova", subliniază Stephen Hall, specialist în politica rusă la universitatea din Bath.

O clemență care se poate explica în parte prin profilul acestor distrugători de decizii militare. "Nu este vorba de 'liberali' care se opun războiului în principiu, ci adesea de conservatori sau ultranaționaliști care ar dori să vadă Rusia lovind și mai tare Ucraina pentru a o îngenunchia", subliniază Peter Rutland, expert în naționalism și economie rusă la universitatea Wesleyenne din Middletown în Connecticut. "Libertatea lor de exprimare este mai protejată", continuă specialistul.

Astfel, unul din cei mai violenți detractori ai strategiei militare ruse este Igor Strelkov, fost comsandant șef de facto al tuturor forțelor pro-ruse din Donbas, cunoscut pentru pozițiile sale ultranaționaliste.

Telegram, termometrul moralului trupelor

Nici nu trebuie să-i punem la un loc pe Mihail Hodarenok și pe foștii militari de pe Telegram, afirmă Mark Galeotti. În cazul ieșirii televizate a ex-colonelului, "este imposibil ca organizatorii emisiunii să nu fi știut ce va spune. Și într-un anume sens, putem înțelege că l-au lăsat să vorbească deoarece criticile lui folosesc, până la urmă, propagandei lui Vladimir Putin", afirmă acest observator de multă vreme al arcanelor politicii ruse.

Afirmația lui Mihail Hodarenok a fost, de fapt, a spune că Ucraina este departe de a-și fi epuizat resursele în oameni gata să lupte, în vreme ce Rusia a eșuat în a câștiga repede războiul din cauza sprijinului masiv al Occidentului în Ucraina. "Asta înseamnă să sugerezi că războiul riscă să dureze, ceea ce corespunde mesajului pe care comandamentul militar înceară să-l dea în ultimul timp", remarcă Mark Galeotti.

O altă lectură a prestației televizate a fostului colonel este de a ne aminti că "emisiunile sale nu se adresează, în realitate, decât unui singur spectator: Vladimir Putin", notează Stephen Hall. Mihail Hodarenok ar fi, atunci, un fel de pește pilot pentru o parte a aparatului militar "pentru a vedea cum reacționează președintele rus la un discurs mai pesimist care ar putea pregăti negocierile de încheiere a conflictului în termeni din care Rusia nu ar obține tot ce vrea", notează acest universitar. În opinia lui, tot de aceea sunt mai mult sau mai puțin tolerate criticile pe Telegram.

Dar în opinia lui Mark Galeotti, mișcarea de pe rețeaua de socializare este mai "autentică". "Asta ne permite să avem un eșantion al frustrării tot mai mari a soldaților de la bază care trebuie că este împărtășită de mai marii din armată", afirmă el. Telegram reprezintă și un fel de termometru al moralului trupelor. Cenzorii ruși ar putea lăsa aceste voci să se exprime pentru a se asigura că temperatura nu urcă prea mult. Riscul li se pare limitat, de vreme ce spusele lor nu ajung la majoritatea rușilor, care nu folosec această mesagerie. 

Pericol pentru Putin? 

Totuși, nu este lipsit de pericol să lași să prolifereze pe rețeaua de socializare această viziune pesimistă privind înaintarea trupelor în Ucraina. Mai întâi, "este o platformă foarte mult folosită de tineri, care pot fi chemați la război. Văzând această descriere mai curând întunecată a situației de pe teren, ei riscă să fie foarte reticenți să se angajeze", notează Joanna Szostek. Sau cel puțin, dacă sunt forțați, să nu meargă încrezători.

O altă potențială problemă pentru Vladimir Putin este că acest zgomot de fond pe Internet "zădărnicește strategia de divizare tradițional utilizată de Kremlin pentru a contracara orice opoziție", explică Mark Galeotti. Într-adevăr, înmulțirea mesajelor pe Telegram "permite să dai un sentiment de apartenență unor indivizi care ar putea avea impresia că sunt singuri în critica lor", precizează acest specialist.

Este cu atât mai periculos "cu cât este vorba de soldați și Vladimir Putin nu-și poate permite să piardă sprijinul armatei", confirmă Peter Rutland. De exemplu, "poți citi mesaje ale unor membri ai Gărzii naționale care își exprimă frustrarea de a fi folosiți în divizii mecanizate în Ucraina, deși nu au fost niciodată pregătiți pentru asta", notează Mark Galeotti.

Acești soldați sunt și cei care ar trebui să protejeze Kremlinul împotriva unor eventuale revolte populare. "Și ce se va întâmpla dacă izbucnește în capitală o mare mișcare socială și armata, care și-a pierdut încrederea în comandanți, refuză să intervină?", se întreabă Peter Rutland.

O întrebare la care istoria recentă a Rusiei a dat deja o dată un răspuns: în 1991, tentativa de lovitură de stat a celor mai înverșunați partizani ai Uniunii Sovietice a eșuat când armata a refuzat să reprime manifestanții care se opuneau puciului. Lipsa sprijinului armatei a accelerat atunci sfârșitul regimului.

Sursa: RADOR