Proiectul legii bugetului pe 2025 în Rusia, dezvăluit luni, prevede o creștere cu 30% a cheltuielilor militare anul viitor, confirmând hotărârea Kremlinului de a-și continua ofensiva în Ucraina, în ciuda costului uman și economic, scrie France 24.

Continuarea cu orice preț a ofensivei în Ucraina. Rusia a dezvăluit luni proiectul de lege a bugetului pe 2025, care prevede o explozie a cheltuielilor militare cu 30%.

Publicarea acestui text, care trebuie aprobat de Parlamentul Rusiei în toamnă înainte de promulgarea lui de către Vladimir Putin, vine în ziua în care Rusia sărbătorește a doua aniversare a pretinsei anexări a patru regiuni ucrainene pe care însă nu le controlează în întregime.

Într-un videoclip difuzat de „Ziua Reunificării”, Vladimir Putin a repetat că „toate obiectivele stabilite vor fi atinse” în Ucraina.

Pentru aceasta, cheltuielile pentru apărare vor ajunge la aproape 13.500 milliarde de ruble (130 de miliarde de euro la cursul actual) în 2025, potrivit proiectului de lege.

Bugetul militar național crescuse deja cu aproape 70% în 2024, reprezentând anul acesta împreună cu investițiile în securitate 8,7% din PIB, potrivit lui Vladimir Putin, o premieră în istoria modernă a Rusiei.

O treime din cheltuieli pentru apărare

Din 2022, Kremlinul și-a reorientat în mare măsură economia spre efortul de război, dezvoltându-și complexul militar-industrial în mare viteză, recrutând sute de mii de angajați.

Kremlinul anticipează un conflict îndelungat cu Ucraina și nu pare preocupat de riscurile unei dependențe sporite a economiei sale de comenzile militare, într-un moment în care inflația este în jur de 9%, reducând puterea de cumpărare a rușilor.

Vladimir Putin ridicase la mijlocul lunii septembrie „consolidarea capacității de apărare a țării” și „integrarea regiunilor ucrainene ocupate” la rang de „priorități”.

Suma alocată pentru apărare va reprezenta în 2025 aproape o treime din cheltuielile federale și peste de două ori mai mult decât investițiile în „politica socială”.

Bugetul dedicat securității interne, care include poliția și serviciile speciale responsabile în special de reprimarea criticilor la adresa Kremlinului, va ajunge la 3.460 de miliarde de ruble (33 de miliarde de euro), sau aproape 10 % din cheltuielile anuale ale statului rus.

Această cumulare „Apărare” și „Securitate” va reprezenta aproximativ 40% din buget. Ca să nu mai vorbim de numeroasele investiții clasificate secrete.

O creștere a taxelor pentru a mări armata

Ca semn că în Rusia cheltuielile militare nu vor scădea, Vladimir Putin a semnat la jumătatea lunii septembrie un decret prin care dispune o creștere cu aproape 15% a numărului de militari, aduncându-l la 1,5 milioane.

Unul din 50 de locuitori activi din Rusia va fi atunci în armată, care, potrivit presei ruse, ar deveni a doua ca mărime din lume după cea a Chinei.

Pentru a gestiona „eficient” conturile armatei, unde corupția rămâne endemică, Vladimir Putin a numit din mai un economist, Andrei Belousov, în fruntea Ministerului Apărării. Și mulți oficiali din sector au fost încarcerați.

În total, cheltuielile federale vor crește în 2025 la 41.500 milliarde de ruble (aproximativ 400 de miliarde de euro).

Pentru a-și finaliza bugetul, guvernul a planificat pentru 1 ianuarie o creștere a impozitelor pe veniturile mari și pe afaceri. Cu toate acestea, lipsa forței de muncă rămâne problematică într-un număr mare de sectoare, ceea ce duce la supraîncălzirea economiei naționale.

Confruntată cu ofensiva rusă, Ucraina, dependentă în mare măsură de sprijinul financiar și militar occidental, plănuiește să aloce peste 60% din bugetul său pe anul viitor pentru apărare și securitate (48,3 miliarde de euro).

Jurnaliști „agenți străini” arestați

Trei jurnaliști au fost „reținuți” luni seară la Moscova în timp ce relatau de la un concert de sărbătorire a aniversării revendicatei anexări a regiunilor ucrainene, a declarat ONG-ul pentru drepturile omului OVD-Info.

Potrivit acestei surse, unul lucrează pentru site-ul de știri Republic și ceilalți doi pentru media independentă SOTAvision. Aceste publicații sunt clasificate drept „agenți ai străinătății” în Rusia. Jurnaliștii au fost duși la o secție de poliție și doi dintre ei vor fi „acuzați de huliganism”, a declarat ONG-ul.

SOTAvision a confirmat arestarea reporterilor săi în timp ce „colectau comentarii” de la spectatorii care părăseau concertul din Piața Roșie, neputândut avea acces acolo ei înșiși.

La 30 septembrie 2022, Vladimir Putin a semnat decrete privind anexarea regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei, precum și a regiunilor Zaporijia și Herson, din sud.

Pe front, forțele ruse continuă să înainteze în est și au revendicat luni cucerirea altei localități mici, Nelipivka.

În zonele din estul Ucrainei controlate de forțele ruse, mai multe atacuri ucrainene au ucis un adolescent și au rănit alte opt persoane, printre care trei copii, potrivit liderului ocupației ruse din regiunea Donețk, Denis Pușilin.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA