La 20 de ani de la începutul războiului în Irak, cu o coaliție condusă de SUA, situația din țară este dezastruoasă, notează Euronews.

Majoritatea tinerilor sunt șomeri, miliarde de venituri din prețurile record ale petrolului sunt exportate de elitele corupte, milițiile încă domină părți ale țării, iar formarea unui guvern stabil continuă să fie o sarcină grea. Milioane de tineri irakieni se luptă pentru a avea perspective de viitor.

"În ultimii ani, tinerii irakieni au dat de înțeles că nu vor un regim împărțit în grupuri religioase. Nu vor un regim care să funcționeze numai pentru clientelism, corupție și politică; vor o nouă formă de politică!", spune politologul Asiem el Difraoui, expert în Orientul Mijlociu, care lucrează pentru Fundația Candid din Berlin.

În speranța unui viitor mai bun, mulți tineri irakieni părăsesc țara – iar alții protestează –, ca în 2019. Cel puțin 600 de tineri au murit în acel moment în timpul acelei revolte, care nu a adus nicio schimbare.

Ceea ce a fost salutat inițial de mulți irakieni pe 20 martie 2003 - scăparea de dictatorul Saddam Hussein -, a lăsat Irakul în ruine 20 de ani mai târziu.

Sute de mii de persoane și-au pierdut viața din cauza deceniilor de război civil și a ascensiunii așa-numitului Stat Islamic și a domniei sale de teroare. De asemenea, irakienii au experimentat o clasă politică mai loială Iranului sau Statelor Unite decât cetățenilor irakieni.

"Numai câțiva experți și-ar fi putut imagina în ce dezastru a aruncat Irakul invazia americană", afirmă un tânăr irakian pentru Euronews.

Irakul și Iranul semnează un acord pentru "protecția graniței" în regiunea opoziției kurde iraniene

Legăturile dintre cele două țări sunt mai strânse ca niciodată, la 20 de ani după invadarea Irakului de către Statele Unite și aliații lor, relatează Le Nouvel Observateur.

Responsabilul iranian pentru securitate, Ali Shamkhani, a semnat pe 19 martie la Bagdad un acord de "protejare a graniței" dintre Iran și Irak, unde se află grupurile de opoziție kurdă iraniană vizate de Teheran, a anunțat biroul premierului irakian.

Ali Shamkhani, secretarul Consiliului Suprem de Securitate al Iranului, a semnat cu omologul său irakian Qassem al-Araji un acord care "include coordonarea în protecția frontierelor comune și consolidarea cooperării în mai multe zone de securitate", au precizat serviciile lui Mohamed Chia al-Soudani.

Astăzi, legăturile dintre Bagdad și Teheran sunt mai strânse ca niciodată, iar guvernul lui Mohamed Chia al-Soudani este susținut de o coaliție parlamentară pro-Iran.

Unele capitale occidentale avertizează însă asupra unei influențe prea mari în Irak a vecinului iranian, care consideră Statele Unite ca fiind cel mai mare dușman al său de la Revoluția Islamică din 1979.

Potrivit declarațiilor raportate de agenția oficială iraniană Irna, Ali Shamkhani a atacat duminică "activitățile anti-securitate și vicioase ale elementelor contrarevoluționare și teroriste din regiunea [Kurdistanului irakian] și nordul Irakului".

El a spus că acordul semnat duminică "poate pune capăt complet și fundamental acțiunilor vicioase ale acestor grupuri".

Aceste facțiuni ale opoziției kurde iraniene care se refugiau în nordul Irakului fuseseră bombardate de Iran la sfârșitul anului 2022, Teheranul acuzându-le că s-au infiltrat pe teritoriul său pentru a efectua atacuri și a încuraja demonstrații. Guvernul irakian s-a angajat apoi să-și redistribuie polițiștii de frontieră pentru a limita tensiunile.

La acea vreme, Iranul a fost zguduit de o mișcare de protest declanșată de moartea pe 16 septembrie a Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, o tânără kurdă arestată de poliția de moravuri pentru presupusa încălcare a codului vestimentar pentru femei.

Irakul a fost și unul dintre mediatorii în discuțiile dintre Iran și Arabia Saudită, care au rupt relațiile diplomatice în 2016, înainte de a anunța reluarea lor pe 10 martie. O apropiere al cărei artizan este Ali Shamkhani din partea iraniană.

În timpul vizitei sale la Bagdad, el a fost însoțit de guvernatorul Băncii Centrale și de ministrul adjunct responsabil cu afacerile economice, potrivit Irna.Comerțul este vital pentru ambii parteneri, în special în ceea ce privește energia. 

Sursa: RADOR