Amiralul Charles Richard, care conduce Comandamentul strategic al Pentagonului, evocă scăderea capacității de descurajare a SUA față de militarizarea rapidă a Chinei.El estimează că Ucraina nu e decât preludiul unui conflict mai mare pe termen scurt.

Pentru amiralul Charles Richard, care conduce Comandamentul strategic (Stratcom) al Pentagonului din 2019, "criza ucraineană actuală nu este decât o încălzire". "Conflictul mare vine. Nu va mai dura mult timp până când noi [Statele Unite] să fim testați într-un mod în care nu am fost de multă vreme", a declarat el săptămâna trecută la o conferință a Naval Submarine League, potrivit Wall Street Journal și Newsweek, preluate de Les Echos.

Amiralul estimează că acest "conflict mare" va implica probabil China. El subliniază că invadarea Ucrainei de către Rusia a scos la iveală slăbirea puterii de descurajare militară americană. "Când evaluez nivelul nostru de descurajare contra Chinei, nava se scufundă lent. Se scufundă lent, dar se scufundă, deoarece ei desfășoară capacități pe teren mai repede decât noi".

Lipsă de material

După cum amintește Washington Times, nu e prima dată că amiralul Charles Richard, care se apropie de pensie, alertează asupra slăbiciunilor militare americane în ultimele luni, după ce a făcut deja comentarii similare în fața Congresului.

"Cum această tendință continuă, nu contează calitatea planurilor noastre operaționale, a comandanților noștri sau a cailor noștri, nu vom avea suficienți. Și e o problemă pe termen foarte scurt", a explicat el la Naval Submarine League, exprimându-și regretul că Statele Unite au pierdut "arta de a merge repede" în evoluțiile militare.

El notează că America păstrează un avantaj în submarine ("poate singurul avantaj real asimetric pe care încă îl mai avem"). Dar chiar și acesta s-ar putea eroda, dacă țara nu accelerează ritmul "pentru a rezolva problemele noastre de mentenanță, să înceapă noi construcții".

Ambiții militare chineze

Pledoaria amiralului Charles Richard vine după ce Xi Jinping a întins oficial mâna Washingtonului la consacrarea sa la Congresul Partidului comunist, cerând să se revină la "o relație sănătoasă și stabilă" pentru "a promova pacea și dezvoltarea în lume". Președintele chinez a luat de asemenea poziție împotriva utilizării sau amenințării cu utilizarea armelor nucleare în Ucraina - ferindu-se totuși să ia poziție contra aliatului său rus.

Dar Beijingul, care se numără printre puterile nucleare, cheltuie fără rețineri pentru a-și moderniza armata și a-și crea o forță capabilă să se desfășoare în afara frontierelor sale, având mai ales obiectivul unei reunificări cu Taiwanul, prin forță dacă va fi necesar. Bugetul său de apărare se ridică acum la circa 250 de miliarde de dolari, adică o treime din bugetul american, dar de 3,5 ori mai mult decât al Indiei.

Mai sunt lacune

Simbol al acestei militarizări ultra-rapide, China a lansat la apă în această vară al treilea portavion al său... în vreme ce acum 15 ani marina sa aproape că nu exista. În patru ani, a construit echivalentul marinei franceze.

Potrivit analiștilor, Beijingul nu ar fi ajuns din urmă Washingtonul deocamdată. "China mai are lacune în capacitate", mai ales pentru a se proteja în afara teritoriului său, spune cercetătorul Ifri Marc Julienne pentru Les Echos. Pentagonul ar putea avea, de asemenea, tendința de a supraevalua amenințarea chineză, doar și pentru a obține o creștere a propriului buget.

Sursa: RADOR