Adevăratul război al lui Putin împotriva Occidentului începuse deja cu câteva luni în urmă prin șantajul tăierilor de petrol și gaze prin conductele de gaze care leagă Rusia de Europa.

Săptămâna aceasta, conflictul s-a agravat în momentul în care Gazprom, compania energetică aflată sub controlu Kremlinului, a decis să suspende pe termen nedeterminat aprovizionarea cu gaz prin conducta Nord Stream I, afectând îndeosebi Germania, comentează António José Gouveia, redactor-șef al cotidianului portughez Jornal de Noticias.

 Această măsură a venit la doar câteva ore după ce miniștrii de finanțe din G-7 și-au reafirmat intenția de a impune un plafon prețului țițeiului rusesc. Nu există nicio îndoială că gestul Gazprom are un caracter politic și reprezintă un nou pas în escaladarea confruntării cu Occidentul. Este clar că obiectivul lui Putin este acela de a exacerba turbulențele care afectează economiile Europei, inclusiv cea a Portugaliei, pentru a destrăma hotărârea de a sprijini Ucraina.

Având în vedere aceste evoluții, cel mai probabil, măsurile pe care (premierul portughez) António Costa le va anunța pentru a sprijini familiile și companiile ar putea să nu fie suficiente. Mersul în galop spre un scenariu al unei noi creșteri a prețurilor la gaze și petrol la începutul toamnei este real, în ciuda faptului că, în ultimele luni, Europa s-a aprovizionat cu rezerve considerabile. Dar nu suficiente pentru a face față iernii fără energia rusă. Aceasta este o confruntare pe care Putin nu o poate câștiga, oricât de mult rău le-ar face europenilor.

La Moscova, se face o întoarcere la epoca sovietică, nu doar în privința ambițiilor expansioniste ale lui Putin, ci și în privința prăbușirii economiei: penurie de alimente pe rafturile supermarketurilor sau lipsa materiilor-prime pentru a produce niște  simpli pantaloni. Rușii, care în ultimii 30 de ani s-au obișnuit cu un stil de viață de abundență și de consum, s-ar putea să nu fie dispuși pentru o strâmtorare în numele patriei. Numai un Putin cu mână de fier îi poate controla.

Și Diario de Noticias, tot din Portugalia, abordează chestiunea gazelor, sub titlul ”Generalul Iarnă va redeveni aliatul Moscovei”.

Este clar că războiul rezultat din invadarea de către Rusia a Ucrainei a înrăutățit criza energetică și a alimentat o spirală inflaționistă în care limitarea majorității salariilor este singurul element care împiedică creșterea suplimentară a inflației. Numai că această pierdere a puterii de cumpărare provocată de existența unor salarii care nu țin pasul cu inflația, dacă va continua, va sfârși prin a fi folosită de populiștii aliați ai lui Putin pentru a submina încrederea cetățenilor în guvernele democratice pe care le-au ales.

Publicația consideră că, temându-se de răcirea prelungită a economiei, europenii au creat o nouă criză prin strategia folosită pentru combaterea crizei instalate.

E înfricoșător când auzi lideri politici, care lansează fără prea multe explicații ideea că monstrul "inflației poate să scadă începând din luna octombrie sau noiembrie".

De parcă miliardele de euro de la diferitele bazooka din această Europă, plus programele specifice din fiecare țară pentru ajutorarea familiilor și companiilor pentru a trece peste o criză energetică, care se va agrava iarna, nu ar fi suficiente garanții cu privire la faptul că inflația va rămâne ridicată. Poate să nu fie de 9%, așa cum este acum în Portugalia, și să fie de 8,5 sau 8 sau 7,5 în cele 12 luni cumulate, sau să scadă de la 20% în țările baltice, dar va continua să fie, pentru o lungă perioadă de timp, o problemă serioasă pentru familiile cu mijloace mai reduse.

Ideea este că cetățenilor trebuie să li se spună, așa cum sugerează Emmanuel Macron, că vremea abundenței s-a încheiat. Începând cu abundența de bani pe care guvernele iresponsabile le place să o reverse asupra tuturor problemelor, trecând prin abundența de energie pe care guverneleoor iresponsabile le place să o folosească ca și cum ar fi nelimitată. Cu factorul agravant, în cazul țărilor europene, de a fi nevoite să importe o parte esențială din energia pe care o consumă. Factura este aici, din ce în ce mai grea.Pe asta mizează Vladimir Putin.

Iarna va veni și opinia publică occidentală nu va găsi că este atât de amuzant să susțină Ucraina care luptă împotriva Rusiei prin sancțiuni, dacă aceasta înseamnă o recesiune provocată de lipsa gazului rusesc în industriadin centrul Europei și case înghețate. La Moscova, se freacă mâinile în așteptarea sosirea celebrului general. 

Sancțiunile occidentale sunt cauza opririi livrărilor de gaz rusesc, potrivit Kremlinului

Kremlinul a dat asigurări luni că oprirea livrărilor de gaz rusesc spre Germania prin gazoductul strategic Nord Stream este doar greșeala occidentalilor, deoarece sancțiunile lor împiedică mentenanța infrastructurilior de gaz, relatează Le Figaro.

”Problemele de pompare (a gazului) au apărut din cauza sanctiunilor statelor occidentale. Nu există alt motiv al acestor probleme”, a estimat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a vorbit la câteva zile după oprirea Nord Stream, conducta crucială pentru aprovizionarea europenilor carese tem de o criză energetică în această iarnă.

”Aceste sancțiuni  (...) au dus la situația pe care o vedem acum”, a declarat el într-o conferință de presă telefonică. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a ”respins categoric încercările neîncetate” ale occidentalilor de ”a arunca responsabilitatea și greșeală” asupra Moscovei.

”Occidentul – în acest caz precis Uniunea Europeană, Canada și Regatul Unit – este răspunzător pentru faptul că situația a ajuns într-un asemenea punct”, a adăugat el.

Dmitri Peskov a justificat din nou oprirea livrărilor de gaz rusesc spre Germania prin gazoductul Nord Stream, anunțată vineri, de !întreținerea serioasă” de care are nevoie potrivit lui ultima turbină care funcționa până atunci. !Ea funcționează prost, se produc pene. Asta provoacă oprirea fluxului”, a apreciat el.

Gigantul rus Gazprom arătase tot vineri că a descoperit ”scurgeri de ulei” în turbină cu ocazia unei operațiuni de întreținere într-o stație de compresie situată în Rusia.

Moscova afirmă că tocmai sancțiunile occidentale decise după ofensivă Rusiei în Ucraina împiedică restituirea unei turbine Siemens care a fost trimisă în Canada pentru a fi reparată.Germania, unde se află turbină, asigura că Rusia blochează revenirea acestei piese cheie.

Oprirea fluxului de gaz între Rusia și Germania prin Marea Baltică a accentuat și mai mult în ultimele zile temerile europenilor că vor trebui să se confrunte cu o criză energetică fără precedent în această iarnă.

Reuters notează că Siemens Energy a spus încă de sâmbătă că nu a fost solicitată să efectueze lucrările de reparații și că scurgerea raportată de Gazprom nu afectează de obicei funcționarea unei turbine și că poate fi sigilată la fața locului. În plus, alte turbine sunt disponibile pentru a fi utilizate la stația de compresoare afectată.

Cu toate acestea, directorul general adjunct al Gazprom, Vitali Markelov, a declarat marți că Nord Stream 1 nu va relua livrările de gaze naturale către Europa până când Siemens Energy nu va repara echipamentele defecte. 

Sursa: RADOR