Hamas a negat miercuri declarații ale armatei ideologice a regimului iranian care afirmă că atacul mișcării palestiniene din Israel din 7 octombrie a făcut parte dintr-un răspuns la asasinarea unui general iranian în 2020 în urma unui raid american.

Într-o conferință de presă la Teheran, purtătorul de cuvânt al Gardienilor Revoluției (IRGC), Ramezan Sharif, a declarat că atacul sângeros al Hamas, numit "potopul de la al-Aqsa", este "una dintre operațiunile destinate să răzbune asasinarea generalului (Qassem) Soleimani de către americanii și cu sprijinul sioniștilor (Israelului - n. r.), scrie La Libre Belgique.

".Qassem Soleimani, pe atunci șeful Force Quds, unitatea de elită a IRGC și o figură cheie a Republicii Islamice în Orientul Mijlociu, a fost ucis într-un raid american în Irak pe 3 ianuarie 2020.

Purtătorul de cuvânt al IRGC a vorbit la două zile după moartea, luni, a unui alt comandant al Force Quds, Razi Mousavi, într-o lovitură pusă pe seama Israelului în Siria.

Într-un comunicat care marchează o rară disonanță cu Teheranul, Hamas "a negat veridicitatea declarațiilor purtătorului de cuvânt al Gardienilor Revoluției Islamice, generalul Ramezan Sharif, cu privire la operațiunea "potop la al-Aqsa și motivațiile acesteia".

"Am anunțat deja de mai multe ori motivațiile și cauzele operațiunii potop la al-Aqsa, subliniind în special pericolele care amenință moscheea al-Aqsa", a adăugat Hamas.

Moscheea al-Aqsa se află pe Esplanada Moscheilor, care găzduiește și Domul Stâncii, în sectorul palestinian ocupat al orașului vechi al Ierusalimului.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA