Șeful Parlamentului European a notat că ziua de 29 martie 2017 nu este o zi bună pentru Uniunea Europeană, în timp ce deputații UKIP au sărbătorit momentul.

Astăzi nu este o zi bună pentru Uniunea Europeană, a scris pe Twitter președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, după ce Theresa May a activat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care este inițiat oficial procesul de ieșire a Marii Britanii din UE.

Urmează doi ani de negocieri a unui acord între Bruxelles și Londra, asupra căruia și eurodeputații vor avea un cuvânt de spus, inclusiv prin votul asupra acordului final, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres.

„Brexitul marchează un nou capitol în istoria Uniunii. Dar suntem pregătiți. Vom merge mai departe și avem încredere că Marea Britanie va rămâne un partener apropiat”, a mai menționat Tajani, membru al grupului Popularilor Europeni (PPE).

O reacție mai orientată către conținutul negocierilor care vor urma a avut-o liderul grupului socialist din PE, Gianni Pittella, care a spus că „atunci când cineva își părăsește casa trebuie să plătească factura”, referire la sumele pe care UE le va solicita guvernului de la Londra pentru angajamentele deja asumate în cadrul bugetului comunitar.

La rândul său, liderul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (al treilea grup politic ca mărime din PE), Syed Kamall, a apreciat că „acum trebuie asigurat atât viitorul UE cât și al Marii Britanii”. „Sper că toate părțile implicate se vor angaja cu calm în negocieri, în mod constructiv și cu spirit de cooperare (...) Nu trebuie să vorbim de câștigători și perdanți”, a subliniat el într-un comunicat.

Cât despre eurodeputații UKIP, partidul britanic care a susținut ieșirea din UE la referendumul din 23 iunie 2016, aceștia au sărbătorit momentul și au adus un tort cu lumânări aranjate în așa fel încât să formeze cifra '50' , numărul articolului din tratat ce a fost activat miercuri. 

Într-o rezoluție care urmează să fie făcută publică miercuri seara, dar obținută de Associated Press, Parlamentul European va insista că este împotriva legislației europene ca Marea Britanie să înceapă să negocieze acorduri comerciale bilaterale înainte de retragerea completă din bloc, relatează news.ro.