Moscova a acuzat joi politicienii de la București că plagiază și nu sunt capabili să gândească independent, după ce noua Strategie Națională de Apărare a Țării pentru 2020-2024 adoptată de CSAT vorbește despre comportamentul agresiv al Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat, într-o conferință de presă, că noua strategie de apărare a României prezintă Rusia ”la secțiunea amenințări” și a reiterat una dintre tezele favorite ale Rusiei, și anume că Occidentalii aruncă vina în mod gratuit asupra Moscovei, relatează HotNews.

Zaharova a afirmat că plasarea Rusiei în rândul surselor de probleme globale nu este un lucru nou pentru Moscova.

”Vedem că Bucureștiul a început să plagieze și asta arată că politicienii români nu sunt capabili să gândească independent”, a acuzat Zaharova, adăugând că în acest fel „România contribuie la creșterea tensiunilor și a instabilității în regiune” și este pregătită să „să servească alte scheme de confruntare împotriva Rusiei pe seama propriilor lor interese”.

Mai reținut, ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin a declarat joi, într-o videoconferință, că este prematur să se pronunțe câtă vreme încă nu a fost aprobată Strategia. "Este un document al unui stat NATO...Pentru NATO, cel mai important este să primească resurse financiare din partea fiecărei țări membre și ca mai mulți bani să fie alocați, din bugetele anuale, pentru Apărare".


În noua Strategie Națională de Apărare a Țării pentru 2020-2024 adoptată de CSAT și trimisă de Klaus Iohannis Parlamentului, Rusia este menționată la capitolul amenințări după „tendința adversarilor statali și non-statali de a exploata capacitatea limitată a societăților de a se proteja în fața imixtiunilor străine și criza economică generată de Covid-19.