Fiica unui ideolog rus apropiat de Kremlin, susținător fervent al operațiunii militare ruse în Ucraina, Aleksandr Dughin, a fost ucisă sâmbătă seara în explozia mașinii sale în regiunea Moscova, a arătat duminică Comitetul de anchetă rus.

Daria Dughina, jurnalist și politolog, care și-a manifestat sprijinul deschis pentru ofensiva rusă în Ucraina, era la volanul unei Toyota Land Cruiser în momentul în care aceasta a explodat luând după aceea foc, pe o autostradă în apropierea satului Bolșie Viaziomi, la circa 40 de kilometri de Moscova, potrivit comunicatului.

Tânăra, născută în 1992, "a fost ucisă pe loc", precizează comunicatul. Potrivit anchetatorilor, un dispozitiv exploziv a fost plasat în vehicul și totul arată că "crima a fost planificata dinainte și comandată", subliniază comunicatul.

O anchetă pentru "omucidere" a fost deschisă, adaugă Comitetul, însărcinat cu principalele investigații criminale în țară, relatează Le Soir.

Potrivit apropiaților familiei, citați de agențiile de presă rusești, intelectualul și ultra-naționalistul Aleksandr Dughin, în vârstă de 60 de ani, ar fi fost vizat de explozie, Daria luând mașina tatălui său pentru această deplasare.

Promotor al doctrinei "eurasianiste", un fel de alianță între Europa și Asia sub conducere rusă, Aleksandr Dughin, care influențează o parte a extremei drepte franceze, este vizat din 2014 de sancțiunile Uniunii Europene adoptate în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

În ce o privește, Dara Dughina era vizată de sancțiuni britanice din iulie, Londra acuzând-o că difuzează online "dezinformări privind Ucraina".

Liderul Republicii Populare Donețk (DNR) autoproclamate de separatiștii proruși în estul Ucrainei, Denis Pușilin, a acuzat duminică forțele ucrainene că se află în spatele asasinării Dariei Dughina.

"Dacă pista ucrainenă se confirmă (...) și ea trebuie verificată de autoritățile competente, va fi vorba de politica terorismului de stat instituită de regimul de la Kiev", a reacționat pe Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

Un consiler al președinției ucrainene, Mihailo Podoliak, a negat orice implicare ucraineană în acest atentat. "Ucraina nu are, fără îndoială, nimic de-a face cu explozia, pentru că noi nu suntem un stat criminal", a afirmat Podoliak într-o intervenție televizată.

Sursa: RADOR