Franța, Germania, Marea Britanie, dar și Rusia, au avertizat SUA asupra consecințelor ce ar putea apărea în urma anunțului făcut de Donald Trump că va adopta o strategie mai dură față de Iran și a amenințat cu retragerea din acord.

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și premierul britanic Theresa May au publicat vineri o declarație comună în care avertizează Statele Unite să nu ia decizii unilaterale care ar putea afecta acordul nuclear cu Iranul, informează Reuters, citată de Agerpres.

Pe de altă parte, Macron, Merkel și May împărtășesc îngrijorarea lui Trump față de programul iranian de înarmare cu rachete și față de rolul destabilizator jucat de Iran în Orientul Mijlociu și că vor colabora cu Washingtonul în fața acestor probleme.

Reacția celor trei lideri vine după ce președintele american Donald Trump a anunțat o strategie mai dură față de Iran și a amenințat că poate retrage oricând SUA din acord, cei trei lideri europeni au declarat:

„Încurajăm Administrația și Congresul SUA să ia în considerare implicațiile pentru securitatea SUA și a aliaților lor înainte de a face orice pași care ar putea submina JCPOA, cum ar fi impunerea din nou a sancțiunilor împotriva Iranului ridicate conform acordului”.

JCPOA este Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune semnat în 2015 de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit și Franța) și de Germania, pentru a îngheța programul nuclear militar al Iranului.

Și Federica Mogherini, înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă și de securitate, a reacționat. Mogherini a spus că acordul nu poate fi renegociat.

Rusia, care are drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, a făcut cunoscut că nu poate fi vorba despre o reluare a sancțiunilor Organizației Națiunilor Unite împotriva Iranului.

Israel și Arabia Saudită salută, însă declarațiile lui Trump

Arabia Saudită și Israelul au salutat noua strategie americană. Guvernul de la Riyadh a calificat orientarea anunțată de Trump drept "hotărâtă" și a susținut că ridicarea sancțiunilor a permis Iranului să își dezvolte rachetele și să își intensifice sprijinul pentru grupări militante cum ar fi Hezbollah din Liban sau houthi din Yemen.

Teheranul a respins comentariile președintelui american, care a spus că programul iranian de dezvoltare a rachetelor reprezintă o amenințare pe plan mondial.

„Iranul își va continua cinstit și își va consolida capacitățile defensive și de securitate”, a declarat ministrul de Externe Bahram Qasemi, care a avertizat că Iranul va reacționa ferm la orice acțiune împotriva forțelor sale armate.