Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o încetare a focului în Ucraina în zilele de 6 și 7 ianuarie, cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, după un apel lansat de către patriarhul rus Kirill.

"Ținând cont de apelul sfinției sale patriarhul Kirill, ordon ministrului rus al apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact între părți în Ucraina, începând de la 12:00, 6 ianuarie din acest an, până la 24:00, în 7 ianuarie", potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Președintele rus a invitat forțele ucrainene să respecte acest armistițiu cu scopul de a da posibilitatea ortodocșilor "să asiste la slujbele din Ajunul Crăciunului, precum și la cele din ziua Nașterii lui Iisus".

Această încetare a focului ar fi prima de amploare de la începutul războiului în Ucraina în 24 februarie 2022.

Și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a cerut joi lui Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, o "încetare a focului unilaterală". 

Consilierul principal al președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a denunțat pe Twitter o eventuală "capcană cinică" și "element de propagandă".

El a adăugat că Rusia ”trebuie să părăsească teritoriile ocupate – doar atunci va avea loc un  «armistițiu temporar». Păstrează ipocrizia pentru tine”.

Într-un discurs la Casa Albă, președintele Joe Biden a apreciat că Vladimir Putin caută "o gură de aer" prin lansarea acestui armistițiu. Președintele rus "era pregătit să bombardeze spitale, creșe și biserici în 25 decembrie și de Anul Nou”, a amintit Biden.

Și Germania a primit cu scepticism decizia Kremlinului, apreciind că "pretinsa" încetare a focului cu ocazia Crăciunului pe stil vechi nu va aduce "nici libertate, nici securitate persoanelor care trăiesc cu teama zilnică sub ocupația rusă".

"Dacă Putin dorea pace și-ar fi readus soldații acasă și războiul s-ar fi terminat. Dar, aparent, el vrea să continue războiul după o scurtă întrerupere", a scris pe Twitter ministra germană de externe Annalena Baerbock.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că apelul lui Putin este ”ipocrit” și că singura modalitate a Rusiei de a restabili pacea este să își retragă trupele din Ucraina.

”Retragerea trupelor ruse este singura opțiune serioasă de a restabili pacea și securitatea. Anunțul de încetare unilaterală a focului este la fel de fals și ipocrit precum anexările ilegale și grotești și referendumurile care le însoțesc”, a transmis Michel pe Twitter.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a alăturat aliaților din Occident pentru a ridiculiza anunțul de încetare a focului: ”Acum vor să folosească Crăciunul ca acoperire pentru a opri ofensiva băieților noștri din Donbas cel puțin pentru o vreme și pentru a redistribui vehiculele militare, muniția și trupele mai aproape de pozițiile noastre”, notează EURACTIV.com.