Kremlinul acuză lumea întreagă de Putin-fobie în replică la scandalul #PanamaPapers, premierul islandez se ridică și încheie abrupt un interviu după ce este întrebat despre implicarea sa în scandal, iar autoritățile din toată lumea anunță anchete.

„Putin-fobie!”, a acuzat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, în replică la acuzațiile privind implicarea unor apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin în scandalul global #PanamaLeaks.

„Această Putin-fobie din străinătate a ajuns la un asemenea nivel încât este mai degrabă tabu să spui ceva bun despre Rusia sau despre oricare dintre acțiunile sau realizările ei. Pare că a devenit însă obligatoriu să spui lucruri rele, o mulțime de lucruri rele. A devenit evident petru noi”, a spus Peskov.

După ce, săptămâna trecută, a primit întrebări detaliate din partea ICIJ (Consorțiul Internațional de Jurnalism de Investigație, n.r.), inițiatorul demesrului editorial, și a partenerilor săi media, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a denunțat într-o conferință de presă articolele #PanamaPapers, care încă nu apăruseră, drept „un atac” și „o serie de născociri” , după cum au relatat serviciile ruse de știri.

Peskov declara atunci că întrebările respective priveau companii offshore și „un număr mare de oameni de afaceri pe care Putin nu i-a văzut în viața lui.”

Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson este amenințat cu o moțiune de cenzură după ce numele său a apărut în scandalul #PanamaPapers. În plus, mai mult de 16.000 de islandezi au semnat deja o petiție prin care-i cer demisia.

Întrebat într-un inteviu despre implicarea lui în afacerea de familie dezvăluită de #PanamaPapers, premierul islandez s-a bâlbâit și apoi s-a ridicat de pe fotoliu, refuzând să continue discuția pe acest subiect.


Autoritățile din mai multe state salută #PanamaPapers și anunță investigații ample asupra fenomenului evaziunii fiscale produsă prin intermediul firmelor off-shore.

Președintele francez Francois Hollande a salutat „revelațiile” care ar urma să crească veniturile bugetului francez din taxele celor care comit fraude, transmite BBC.

Autoritățile fiscale suedeze au anunțat că vor cere organizațiilor media documentele companiei panameze Mossack Fonseca, pentru a căuta în ele indicii de evaziune fiscală.

Documentele ar conține numele a aproximativ 400-500 de cetățeni suedezi, după cum afirmă televiziunile suedeze.

„Vom cere acces la aceste documente pentru a verifica dacă aceste persoane au plătit sau nu taxe în Suedia. Dacă nu, vom declanșa investigații”, a declarat un purtător de cuvânt al Skatteverket, fiscul suedez. 

Ministrul indian de Finanțe, Arun Jaitley, a afirmat și el că cei care nu au profitat de amnistia fiscală de anul trecut pentru a-și declara bunurile ascunse în străinătate „vor plăti scump această aventură”, scrie agenția PTI. Și India are aproximativ 500 de nume de persoane implicate în #PanamaPapers. 

Fiscul britanic a confirmat la rândul lui că a primit informații despre firme offshore din mai multe surse și din mai multe jurisdicții, inclusiv din Panama, și că deja a declanșat anchete în legătură cu acestea. „Am cerut ICIJ să ne transmită documentele pe care le-au obținut. Le vom examina atent și vom lua măsuri rapide”, a declarat un oficial britanic.

"Am adus în țară mai mult de două miliarde de lire sterline din evaziunea fiscală produsă în jurisdicțiile offshore din 2010 și până acum, iar Guvernul ne-a sporit în mod repetat puterea și resursele de investigație, așa încât putem lua măsuri din ce în ce mai ferme împotriva minorității care încearcă să înșele majoritatea onestă ascunzându-și banii în paradisuri fiscale”, a mai adăugat oficialul. 

Și autoritățile fiscale australiene investighează deja implicarea a aproximativ 800 de cetățeni care s-ar număra printre clienții Mossack Fonseca, dar și alți aproximativ 120 care ar avea legături cu un furnizor de servicii offshore din Hong Kong afiliat companiei panameze.

Adjunctul ATO (autoritatea fiscală australiană, n.r.), Michael Cranston, a declarat că intituția lucrează deja cu poliția federală australiană, cu autoritățile penale și cu oficiul de combatere a spălării banilor. Unele dosare ar putea fi declinate către Oficiul împotriva Infracțiunilor Financiare Grave, a adăugat acesta.

Mai mulți politicieni din legislativul ucrainean au cerut o anchetă parlamentară în legătură cu implicarea președintelui Petro Poroshenko în schema de firme offshore #PanamaPapers, cu scopul de a evita plata unor taxe. Poroshenko este acuzat că și-a înființat o companie offshore în Panama pentru a-și muta business-ul, Roshen, în Insulele Virgine Britanice în luna august 2014, chiar în timpul confruntărilor dintre armata ucraineană și separatiștii pro-ruși. 

Și conducerea statului azer a reacționat. Prin vocea purtătorului său de cuvânt, președintele Alyiev a transmis cetățenilor țării sale că, la fel ca orice alt cetățean al statului, și copiii săi sunt persoane adulte și au dreptul să dețină și să controleze afaceri.

Scandalul #PanamaPapers a apărut după ce o sursă anonimă a transmis unor jurnaliști cel mai mare set de date secrete care s-au scurs vreodată. Datele sunt examinate de jurnaliști din toată lumea. În România, partenerul în acest demers este RISE Project.