Grecia a pierdut 3,5% din populație în decurs de un deceniu, 2011-2021. Constatarea este în conformitate cu proiecțiile Națiunilor Unite cu privire la evoluția populației în toate țările balcanice, notează PowerGame.gr.

Potrivit ONU, Balcanii vor înregistra o scădere a populației cu 15% până în 2050.

Bulgaria va scădea la 5,4 milioane (de la 7), România la 16,4 (de la 19,4), Serbia la 7,4 (de la 8,7), Macedonia de Nord la 1,9 (de la 2,1), Croația la 3,4 (de la 4,1), Republica Moldova la 3,2 (de la 4). Grecia va ajunge la 9 milioane de locuitori.

Dacă, desigur, nu se întâmplă alte lucruri. Pentru că natura nu suportă golurile. Motivele pentru această scădere a populației sunt mult mai multe decât ratele scăzute ale natalității. În principal, oamenii pleacă pentru a căuta o soartă mai bună în altă parte.

De altfel, acest lucru se vede și din datele calitative ale recensământului din Grecia. În zonele în care există dezvoltare economică (datorită turismului) există o creștere a populației, precum în insulele din Arhipelagul Dodecanez.

Acest lucru ridică o problemă de strategie pentru Europa, dacă aceasta va decide vreodată să gândească în mod colectiv și unitar. Și mai ales cu privire la o regiune, parte a ei, care este ținta ambițiilor imperialiste ale unor țări terțe. Și nu mă refer doar la ruși...

Alături de investițiile planificate pentru reconstrucția Ucrainei, care aspiră și ea să devină parte a Europei unite, Europa trebuie să acorde o atenție deosebită și ”curții sale interioare”, care este regiunea Balcanilor.

Sursa: RADOR