"Turcia nu mai așteaptă nimic de la Uniunea Europeană care ne-a ținut să la ușa ei timp de 40 de ani", a declarat duminică președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

"Noi ne-am respectat toate promisiunile pe care le-am făcut UE, dar ei nu și-au ținut aproape niciuna dintre ale lor", a denunțat șeful statului în sesiunea inaugurală a parlamentului, adăugând că nu va "tolera nicio cerință sau condiții noi în procesul de aderare" a Turciei, potrivit La Libre Belgique.

"Dacă nu dau înapoi cu anumite nedreptăți precum impunerea vizelor, pe care le folosesc ca sancțiune latentă, dacă nu își corectează erorile (...), își vor pierde complet dreptul de a exprima așteptări politice, sociale, economice sau militare din partea noastră", a avertizat el. "Dacă UE intenționează să pună capăt procesului de aderare, care există doar pe hârtie, aceasta va fi decizia lor", a adăugat el.

Furia președintelui provine și din ultima hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului, care a învinuit Turcia săptămâna aceasta: îi reproșează că a condamnat un bărbat pentru apartenența la o organizație teroristă armată bazândui-se doar pe utilizarea aplicației de mesagerie criptată ByLock.

ByLock este considerat de Ankara instrumentul de comunicare preferat pentru cei presupuși responsabili pentru puciul eșuat din 2016, care a făcut 250 de morți și a fost urmat de arestări în masă și epurări fără precedent în istoria modernă a Turciei.

Guvernul turc a atribuit puciul eșuat organizației Fetö (un acronim folosit de Ankara pentru a desemna mișcarea predicatorului Fethullah Gülen) al cărei aliat a fost cândva.

"Decizia CEDO este ultima picătură care a umplut paharul", a continuat Erdoğan. "Membrii organizației teroriste și susținătorii lor care sunt încurajați de această decizie nu ar trebui să spere în zadar. Această decizie nu va aduce nicio ușurare ticăloșilor care sunt membri ai Fetö."

"Turcia nu va da înapoi în lupta împotriva acestei bande de trădători. Nu va permite nicio întoarcere în trecut", a insistat el.

Erdoğan vorbea la câteva ore după un atac sinucigaș care a vizat sediul poliției și Ministerul de Interne, în timpul căruia cei doi atacatori au murit.

"Ticăloșii care amenință pacea și securitatea cetățenilor nu și-au atins obiectivele și nu le vor atinge niciodată", a insistat el.

Pe de altă parte, el nu a făcut nicio mențiune referitoare la procesul de aderare a Suediei la NATO, pe care deputații ar trebui să-l valideze în această legislatură.

sursa: Rador Radio România