Mulți turci au avut surpriza - bună sau proastă, în funcție de simpatiile lor politice - să audă sâmbătă seara pe telefonul lor mobil un mesaj cu vocea președintelui Erdogan transmițându-le un mesaj cu ocazia comemorării unui an de la puciul eșuat.

'Ca președinte, vă adresez urările mele pentru ziua democrației și a unității naționale'', a spus Erdogan în mesajul vocal înregistrat.

''Implor compasiunea lui Dumnezeu pentru martirii noștri'', a adăugat președintele, făcând referire la cele circa 250 de persoane ucise în puciul din seara de 15 iulie 2016, informează AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit agenției naționale de presă Anadolu, acest mesaj a fost auzit de abonații a doi operatori de telefonie mobilă atunci când au încercat să formeze un număr pentru a contacta pe cineva.

Acesta inițiativă inedită a președintelui a stârnit o avalanșă de reacții pe rețelele de socializare, susținătorii președintelui lăudând demersul, în timp ce adversarii săi au considerat că acesta a recurs la o modalitate de comunicare invazivă.

''Ajunge ! Acum se bagă chiar și în telefoanele noastre (...) E ca un coșmar'', a spus Aykut Erdogdu, deputat al formațiunii social-democrate CHP, principalului partid de opoziție.

Recep Erdogan a comemorat la Istanbul, în noaptea de sâmbătă spre duminică, alături de sute de mii de simpatizanți, tentativa de lovitură de stat condusă de o facțiune din armată.

Într-un discurs dur susținut aproape de ''Podul Martirilor'' de peste Bosfor, unul dintre podurile blocate de puciști, el a promis că le va ''tăia capetele trădătorilor'', adică autorilor loviturii de stat. În acest context, el a reiterar că, dacă Parlamentul votează o lege pentru reintroducerea pedepsei capitale, o va promulga.