După un vot marcat de acuzații de fraudă, Recep Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale din primul tur. Cum noua Constituție îi oferă puteri sporite, viitorul se anunță dificil pentru opoziția din Turcia.

Începe o nouă eră în Turcia. Președintele Recep Tayyip Erdogan a câștigat un al doilea mandat de cinci ani, după alegeri desfășurate pe noua Constituție, care-i oferă puteri sporite șefului statului. Astfel, Erdogan poate numi direct miniștri și patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanțe judiciare din țară. În plus, președintele nu va mai fi neutru, ci își va putea menține afilierea politică la care acum este nevoit să renunțe după alegeri.

Erdogan a reușit să câștige încă din primul tur, chiar dacă partidul său, AKP, a obținut doar 42,5% din voturi pentru Parlament, față de 49,5% la precedentele alegeri, din 2015.

Victorie mare pentru Erdogan

Victoria din primul tur este una mare pentru Erdogan. Dar este o victorie într-o țară profund polarizată. Votanții AKP sărbătoresc, în timp ce cealaltă jumătate de națiune este foarte dezamăgită, deoarece știe că asta înseamnă sfârșitul democrației, comentează Deutsche Welle.

Opoziția a avut o revenire puternică, dar nu a fost suficient. Votul de duminică a fost ultima șansă pentru democrația turcă. Cetățenii care au votat pentru opoziție vor fi nevoiți să găsească o cale de a se adapta noului sistem aprobat în urma referendumului de anul trecut.

 

Sub ochii tăcuți ai partenerilor 

Lumea se uită de ceva timp la ce se întâmplă în Turcia. Și va continua să o facă, dar fără a spune prea multe, deoarece Turcia nu este un aliat care să poată fi abandonat prea ușor. Relațiile Turciei cu Occidentul, în special cu Europa, vor fi și mai dificile ca până acum, probabil mai mult pentru omologii europeni decât pentru Erdogan, care are acum o justificare pentru a-și exercita în mod legal noile puteri constituționale. De la lovitura de stat din 2016 și până acum doar s-a antrenat.  

Dacă UE decide să suspende în mod formal procesul de aderare al Turciei, asta înseamnă că Bruxellesul alege să ignore cealaltă jumătate a țării, care se luptă pentru o Turcie democrată. Dacă nu suspendă procesul, atunci UE va trebui să găsească o modalitate de a negocia cu o țară care încalcă în mod constant valorile care stau la baza UE. Tăcerea liderilor mondiali după publicarea rezultatelor preliminare sugerează că aceștia vor merge pe calea prudenței în relațiile cu Ankara.