Recomandarea Guvernului suedez pentru cetățeni: Nu le mai dați bani cerșetorilor din țările UE
Guvernul i-a sfătuit pe suedezi să nu le mai dea bani cerșetorilor, după ce s-a dublat numărul europenilor din țări precum România și Bulgaria care stau pe străzi și cer bani, scrie Euractiv.com.
Potrivit postului de televiziune SVT, între 3.400 și 4.100 EU de migranți cerșeau în Suedia, în primăvara anului trecut, față de un număr estimat între 800 și 2.000, în 2014. Dar numărul ar putea fi și mai mare, în condițiile în care municipalitățile întâmpină dificultăți în stabilirea cifrei exacte a imigranților. Astfel că a fost numit un coordonator național care să găsească soluții privind prevenirea stabilirii imigranților săraci din țările UE în această țară scandinavă bogată.
Este vorba în special de romi originari din România și Bulgaria, dar și din Cehia, Slovacia și Ungaria. Aceștia pot fi văzuți peste tot în Suedia, inclusiv în Kiruna, cel mai nord oraș suedez.
Potrivit raportului publicat de coordonatorul Martin Valfridsson, Suedia nu ar trebui să le permită copiilor cerșetorilor să meargă la școală.
Totodată, în loc să fie dați bani oamenilor care cerșesc pe străzi, suedezii ar trebui să doneze organizațiilor umanitare, a spus Valfridsson.
"Nu cred că asta îi ajută pe oamenii pe termen lung să scape de sărăcie. Cred că ar fi mai bine ca banii să fie cheltuiți de organizațiile umanitare din țările de proveniență ale acestor migranți”, a mai spus el, într-o conferință de presă. Opinia sa a fost susținută și de ministrul pentru copii și persoane în vârstă, Åsa Regnér.
Pe lângă numărul în creștere al imigranților europeni, Suedia a primit, anul trecut, peste 160.000 de solicitanți de azil din afara UE, cel mai mare număr raportat la numărul de locuitori.
Ministrul pentru migrație, Morgan Johansson, a promis că aproximativ jumătate dintre ei vor fi returnați în țările de origine în următorii ani.
Raportul a fost criticat de organizația pentru drepturile omului Civil Rights Defenders, în timp ce Thomas Hammarberg, președintele comisiei pentru lupta împotriva intoleranței față de romi, a declarat că și donațiile către organizații umanitare dar și oferirea de bani cerșetorilor sunt "metode lăudabile”.
"Considerăm că e destul de ciudat că un oficial face recomandări suedezilor în legătură cu oferirea de ajutor umanitar unor persoane. E ceva unic”, a declarat el pentru agenția de presă TT.
Florina Leu, care trăiește în Suedia de doi ani, a criticat faptul că suedezii sunt încurajați să dea bani organizațiilor în loc să-i dea cerșetorilor.
"Nu m-a ajutat niciodată nicio organizație umanitară”, a declarat ea pentru SVT. "Ar fi mai bine dacă eu aș primi banii pentru a-mi ajuta familia din România”, a mai spus ea.
Comentarii