Reconstrucția Ucrainei va fi "sarcina comună a întregii lumi democratice", a declarat luni președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în deschiderea Conferinței de la Lugano, care urmează să schițeze contururile viitoarei reconstrucții a țării.

"Reconstrucția Ucrainei va fi sarcina comună a întregii lumi democratice" și "contribuția cea mai importantă la pacea în lume", a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs difuzat în videoconferință în fața oficialităților din țările aliate Kievului, din instituții internaționale și în fața reprezentanților sectorului privat, scrie La Libre Belgique.

Deși președintele Zelenski a rămas acasă, premierul Denis Șmigal, președintele Parlamentului, Ruslan Stefanciuk, și o delegație puternică de circa o sută de persoane au sosit de duminică la Lugano, pitoresc oraș elvețian cu influențe italiene, pe malul unui lac înconjurat de munți.

Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, care este gazda acestei conferințe împreună cu omologul său ucrainean, a estimat că reconstrucția și reformele "nu sunt în concurență". "Ele se consolidează reciproc”, a adăugat Cassis, care a cerut să se continue, în ciuda războiului, eforturile împotriva corupției și pentru garantarea funcționării justiției.

Reuniunea de la Lugano trebuie să ducă la "un proces politic eficace", a adăugat președintele elvețian.

Acest dispozitiv trebuie să treacă prin principii de guvernanță și criterii pentru garantarea asistenței pentru Ucraina și repartizarea rolurilor între această țară, celelalte state, instituțiile internaționale, sectorul privat și societatea civilă. 

"Slava Ukraini!"

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat un viguros "Slava Ukraini!" (Glorie Ucrainei!) în încheierea unui discurs în care a insistat pe reconstrucția unei Ucraine mai bune decât cea care exista înainte de război.

"Ucraina poate ieși din toate aceste dificultăți pe calea unei țări mai puternice, mai moderne, cu un sistem judiciar și instituții mai solide, cu succese în lupta contra corupției, dar și o cu o economie mai verde, mai digitală și mai rezilientă", a afirmat ea.

Dacă UE ajută Ucraina să câștige războiul, "noi trebuie și să ne asigurăm că Ucraina va câștiga pacea, care va veni fără nicio îndoială", a subliniat ea.

Prim-ministrul ceh, Petr Fiala, a cărui țară a preluat președinția UE, ca și omologul său Mateusz Morawiecki, din Polonia, țară care primește de departe cei mai mulți refugiați ucraineni, au fost prezenți pentru a schița un fel de "Plan Marshall", după numele programului economic american care a permis ridicarea Europei occidentale din ruinele celui de-al doilea război mondial.

Conferința a fost planificată cu mult înaintea războiului și ar trebui să se concentreze inițial pe reformele din Ucraina și în special pe lupta contra corupției endemice.

În raportul pe 2021, ONG-ul Transparency International plasează această țară pe poziția 122 din 180. E mai bine decât în 2014 (locul 142) și mai bine decât Rusia (locul 136), dar încă foarte departe de vecinii săi, membri ai UE (cea mai puțin bine plasată, Bulgaria, este pe locul 78).

Dacă la Lugano trebuie să se vorbească mai ales despre reconstrucție, subiectul a fost scos în evidență de participanți încă de la început, din cauza sumelor aflate în joc și a riscurilor de deturnare. 

Foaie de parcurs

Lugano nu are vocația de a fi o conferință a donatorilor - unde fiecare anunță suma de pe "cecul" său - ci trebuie mai curând să definească principiile și prioritățile unui proces de reconstrucție.

Kyiv School of Economics (KSE) a estimat daunele produse până acum clădirilor și infrastructurilor la aproape 104 miliarde de dolari. Economia țării a pierdut se pare deja 600 de miliarde de dolari, potrivit unor estimări.

Regatul Unit, unul din aliații cei mai activi ai Ucrainei, va susține în special reconstucția Kievului și a regiunii sale, la cererea președintelui Zelenski.

Londra intenționează de asemenea ca colaboreze cu Kievul și aliații săi pentru a găzdui conferința privind relansarea Ucrainei în 2023, a anunțat Liz Truss, ministrul britanic al afacerilor externe, care s-a deplasat la conferință.

Sursa: RADOR