Camera Reprezentanților din SUA a adoptat sâmbătă dimineața devreme, cu o mică majoritate de voturi, planul în valoare de 1,9 miliarde de dolari al administrației președintelui democrat Joe Biden pentru redresarea post-COVID.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 219 voturi pentru și 212 împotrivă, după o îndelungată dezbatere în care aleșii republicani au denunțat măsuri pe care le consideră prea costisitoare și prost gândite, informează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Textul a fost apoi transmis Senatului, unde democrații pregătesc o "manevră legislativă" care să permită adoptarea planului fără sprijinul republicanilor, notează Reuters.

Proiectul cunoscut ca American Rescue Plan ar permite, între altele, achiziția de vaccinuri și echipamente medicale și distribuirea de noi ajutoare financiare pentru gospodăriile americane afectate de pandemie, precum și pentru micile afaceri și administrațiile locale.

Aceste ajutoare cuprind o plată directă de 1400 de dolari pentru persoane fizice, o alocație de șomaj de 400 de dolari care va putea fi acordată până la 29 august și alte ajutoare pentru cei care au probleme în achitarea chiriei și ratelor la locuințe.

Democrații vor ca legea să fie promulgată înainte de jumătatea lunii martie, când urmează să expire o serie de măsuri precedente de ajutor, inclusiv ajutorul sporit de șomaj.