Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că Rusia nu reprezintă o amenințare pentru țările europene, astfel că e mai bine cu cât sunt mai puțini militari americani pe continent, relatează agenția TASS.

”Cu cât sunt mai puțini soldați americani pe continentul european, cu atât este mai calmă atmosfera în Europa, această poziție a noastră este binecunoscută, mai ales că după încheierea Războiului Rece nu au existat pericole reale sau amenințări”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la planul SUA de a retrage 11.900 de militari americani din Germania.

Peskov a calificat decizia drept o ”afaceri internă a SUA” și o chestiune ce ține de relațiile bilaterale dintre Washington și Berlin".

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a anunțat miercuri că aproape 5.600 de militari din Germania vor fi repoziționați în alte țări membre NATO, în timp ce 6.400 se vor întoarce în SUA, mulți urmând să fie desfășurați prin rotație în Europa.

"SUA s-au consultat îndeaproape cu toți aliații NATO înainte de anunțul de astăzi", a declarat, după anunțul lui Esper, șeful Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, adăugând că "pacea și securitatea în Europa sunt importante pentru securitatea și prosperitatea Americii de Nord”. 

Nemulțumit că Germania nu alocă 2% din PIB pentru apărare și nu tratează corect SUA în domeniul comerțului, președintele SUA, Donald Trump, a amenințat de mai mult timp Germania cu o reducere a numărului de soldați americani staționați în această țară.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că este nevoie de mai mulți militari în zona Mării Negre: "Dacă acum se întâmplă acest lucru, suntem foarte mulțumiți. Iar în ceea ce privește soldații americani, pot să vă spun că soldații americani sunt tot timpul foarte bine veniți în România".

Potrivit AFP, aproximativ 2.000 de soldați vor fi mutați în Belgia și Italia, dar Washingtonul are în vedere relocarea unor trupe și în Polonia și statele baltice, dacă se ajunge la un acord cu aceste țări.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a precizat vineri că cel puțin 1.000 de militari americani și o structură a comandamentului pentru flancul estic al NATO vor fi desfășurați în Polonia.