După scandalul iscat de referendumul din Catalonia, cele două scrutine din Italia beneficiază de o atenție deosebită, chiar dacă italienii nu vor independența. Votul a fost însă covârșitor în favoarea unei autonomii sporite.

UPDATE: Italienii din regiunile Lombardia și Veneto au votat duminică la referendumuri pentru mai multă autonomie față de guvernul de la Roma.

Participarea la vot a fost semnificativă în ambele regiuni, iar potrivit rezultatelor preliminare, peste 90% din participanți au răspuns "da" la întrebarea dacă doresc ca autoritățile regionale să solicite celor centrale mai multă autonomie.

În Veneto, regiunea din jurul Veneției, participarea la vot a fost de 50,1%. În Lombardia, al cărei principal centru urban este Milano, s-au prezentat la urne doar 30,5% din cetățeni, dar nu a fost un prag minim pentru validarea referendumului, transmite Agerpres.

+++++

Regiunile italiene Lombardia și Veneto au organizat duminică un referendum pentru a cere mai multă autonomie față de Roma. Sondajele arătau că locuitorii sunt majoritar în favoarea unei autonomii sporite, dar întrebarea cheie era legată de participare.

„Doriți ca regiunea voastră să dispună de forme suplimentare și condiții particulare de autonomie?”, aceasta este întrebarea la care alegătorii din Lombardia și Veneto au fost chemați să răspundă în cadrul referendumului, potrivit Agerpres.

Lombardia, cu „capitala” la Milano, și Veneto, la Veneția, sunt dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei, ele cumulând 30% din produsul intern brut al țării.

Spre deosebire de referendumul din Catalonia - care este cea mai bogată regiune a Spaniei - Lombardia și Veneto nu cer independența, iar aceste referendumuri consultative sunt prevăzute de Constituția Italiei. În Spania, Tribunalul Constituțional a interzis referendumul pe care, totuși, guvernul regional l-a organizat în 1 octombrie.

Contextul însă este oarecum nepotrivit pentru Uniunea Europeană, care încearcă să promoveze un mesaj de unitate după ce britanicii au votat anul trecut pentru ieșirea Marii Britanii din UE. De altfel, niciun stat european nu a anunțat că are de gând să recunoască drept stat independent Catalonia.

Europa trebuie, desigur, să se teamă de înmulțirea micilor patrii, a declarat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani într-un interviu publicat duminică în cotidianul Il Messaggero din Roma. „De aceea, nimeni din Europa nu are intenția de a recunoaște Catalonia ca stat independent”, a subliniat președintele PE.

Tajani, el însuși un italian, evidențiază diferența între scrutinul din Catalonia și cele din Italia: „În primul rând, cele două referendumuri (din Lombardia și din Veneto) sunt legitime, ceea ce n-a fost cazul în Catalonia. Apoi, referendumul din Catalonia era pentru independență, în timp ce Lombardia și Veneto cer mai multă autonomie”. Tajani avertizează însă că u trebuie interpretate referendumurile de duminică „drept începutul unui sezon separatist”.

„În Spania nu este vorba de autonomie, ci de proclamarea independenței - în contradicție cu statul de drept și împotriva Constituției spaniole -, care este rezultatul unui referendum ilegal, promovat încălcând regulile autonomiei catalane”, a mai spus președintele PE.

Scrutinul din Italia este organizat la inițiativa președinților regiunilor, Lombardia, Roberto Maroni, și Veneto, Luca Zaia, amândoi membri ai Ligii Nordului (extrema dreaptă), dar este susținut și de către Forza Italia lui Silvio Berlusconi (centru-dreapta), Mișcarea Cinci Stele (M5S (populistă) și de către multe sindicate și organizații patronale.

În Veneto, participarea trebuie să depășească 50 % pentru ca scrutinul să fie validat. Locuitorii acestei regiuni, unde identitatea este puternică și structura economică este compusă din multe mici întreprinderi, par să fie mobilizați. În schimb, în Lombardia scrutinul nu interesează câtuși de puțin, chiar dacă Milano este plin de afișe, comentează presa străină.