Cele patru regiuni care au avut consultări – Luhansk, Donețk, Zaporijjia și Herson – au raportat voturi în favoarea aderării la Rusia cuprinse între 87% și 99%. Rezultate respinse de comunitatea internațională, comentează Le Monde.

Autoritățile pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporijjia, Herson, Luhansk și Donețk au revendicat marți seară victoria lui "da" în favoarea anexării de către Rusia, în cadrul referendumurilor de anexare organizate de Moscova și denunțate de Kiev și susținători săi occidentali.

Într-un videoclip postat pe Telegram, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a asigurat că Ucraina "va acționa pentru a-și apăra poporul". Vorbind marți, într-un mesaj înregistrat către Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (ONU), el a spus că Kievul nu poate purta discuții cu Moscova după organizarea acestor "pseudo-referendumuri".

"Implementarea [aceluiași] scenariu ca în Crimeea și încă o încercare de a anexa o parte a teritoriului ucrainean înseamnă că nu avem ce discuta cu actualul președinte rus", a spus el.

În toate cele patru regiuni, amploarea rezultatelor a fost în conformitate cu așteptările. În sudul țării, scorurile au fost cele mai "împărțite". În regiunea Herson, administrația pro-Moscova a anunțat că 87,05% dintre alegători au votat da după numărarea tuturor buletinelor de vot. Comisia Electorală din Regiunea Zaporijjia a susținut că 93,11% au făcut aceeași alegere.

În Est, numărul voturilor "da" este și mai mare. Autoritățile de ocupație pro-ruse din regiunea Luhansk din Donbasul ucrainean au susținut că 98,42% dintre alegători au votat pentru aderarea la Rusia. În cele din urmă, regiunea învecinată a "Republicii Populare Donețk" are un scor de 99,23%.

"Bine ați venit acasă, în Rusia!", a reacționat rapid pe Telegram fostul președinte Dmitri Medvedev. "Ne reunim cu marea noastră patrie, cu marea Rusie", a spus președintele "Republicii Populare Donețk", Denis Pușilin.

La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a apărat aceste scrutine ca fiind un mijloc de "salvare a populațiilor locale", justificându-și invazia acuzând Kievul de "nazism" și de orchestrare a unui "genocid" al vorbitorilor de limbă rusă în Ucraina. Revendicându-și controlul asupra acestor noi teritorii, Moscova a amenințat încă o dată că va folosi arme nucleare. "Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare dacă este necesar", a spus fostul președinte și numărul doi al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

O poziție confirmată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a reamintit doctrina militară rusă, care prevede posibilitatea unor astfel de lovituri în cazul unui atac împotriva teritoriului rus. Seara, Pentagonul a afirmat că Washingtonul "ia în serios aceste amenințări", fără însă "să-și ajusteze poziția nucleară pentru moment".

Într-o vizită la Kiev, ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, a declarat la BFM-TV că nu vede "nicio sinceritate" în această consultare organizată de Moscova: "Este o mascaradă". Aceste referendumuri "Nu au nicio legitimitate, nicio valoare. Nu îi vom recunoaște, vor duce la sancțiuni din Franța, Europa și alte state ale comunității internaționale", a continuat ea. "Uniunea Europeană este în proces de desfășurare a consultărilor pentru un al optulea set de sancțiuni", a anunțat doamna Colonna.

La New York, ONU și-a reînnoit sprijinul pentru Kiev, în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate privind referendumurile de anexare. "Permiteți-mi să repet că Organizația Națiunilor Unite rămâne pe deplin angajată față de suveranitatea, unitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional", a declarat subsecretarul general al Afacerilor Politice, Rosemary DiCarlo.

Prin vocea ambasadorului său la ONU, "China a luat act de cele mai recente evoluții în situația din Ucraina" iar "poziția noastră" este "clară și consecventă; adică suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate", a spus Zhang Jun, în timp ce Beijingul este acuzat de occidentali că este prea conciliant cu Rusia.

Vorbind prin mesaj video, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut "un semnal clar din partea tuturor țărilor lumii": "Cred în capacitatea dumneavoastră de a acționa". În acest sens, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a repetat că împotriva Rusiei vor fi luate sancțiuni "severe", ca reacție la aceste anexări, pe care le-a calificat drept "acțiune diabolică".

Statele Unite, alături de Albania, "vor pune pe masă o rezoluție de condamnare a referendumurilor false, cerând statelor membre să nu recunoască niciun statut modificat al Ucrainei și cerând Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina", a declarat ambasadorul SUA, Linda Thomas-Greenfield.

Iar dacă Rusia își folosește dreptul de veto "pentru a se proteja", "atunci vom recurge la Adunarea Generală pentru a trimite un mesaj fără ambiguitate Moscovei", a adăugat ea, precizând pentru presă că acest vot ar putea avea loc la sfârșitul săptămânii sau la începutul săptămânii viitoare.

sursa: RADOR