Guvernul a ales să activeze articolul 49.3 al Constituției pentru a adopta reforma pensiilor în Adunarea Națională fără vot, relatează Le Soir.

Manifestanții s-au adunat joi în Piața Concorde, aproape de Adunarea Națională, cu turnul Eiffel în plan depărtat, pentru a protesta după ce prim-ministra franceză, Elisabeth Borne, a rostit un discurs anunțând utilizarea articolului 49.3, o clauză specială din Constituția franceză, pentru a trece proiectul de lege privind reforma pensiilor în camera inferioară a Parlamentului fără un vot al parlamentarilor.

"Minoritatea prezidențială s-a prăbușit sub ochii voștri, cu doamna Borne care și-a jucat pe deplin rolul de siguranță și care a ars într-un fel în timpul acestei ședințe", a declarat ironic  Mélenchon. Potrivit lui, după acest "eșec spectaculos", mișcarea socială are "bune șanse să aibă ultimul cuvânt".

"Suntem în fața unui text care nu este adoptat în formele unei democrații parlamentare", a insistat șeful mișcării La France insoumise, în timp ce manifestația, la chemarea uniunii sindicale Solidaires, creștea în amploare.

"Nu va fi un vot în Adubnarea Națională pe un text care nu are deci nicio legitimitate parlamentară", a denunțat el.

El a fost "adoptat numai de Senat, dar nu de marea masă francezilor, nici de Adunarea Națională, nici de sindicate, nici de adunările muncitorilor", a adăugat fostul candidat la prezidențiale.

"Sindicatele cheamă la continuarea acțiunii și la asta ne vom înhăma", a arătat el. Emmanuel Macron "nu-și poate închipui să treacă la acest punct cu forța", după părerea tribunului. 

Sindicatul CFDT anunță "noi manifestații"

"Vor fi noi manifestații" contra reformei pensiilor, a declarat joi pentru AFP secretarul general al CFDT, Laurent Berger, denunțând un "viciu democratic" după decizia guvernului de a activa arma constituțională a art. 49.3 pentru a-și adopta reforma.

"Evident, vor fi noi manifestații, contestarea este foarte puternică, avem deja enorm de multe reacții din partea echipelor sindicale. Vom decide împreună într-o intersindicală", a adăugat el.

Folosirea art. 49.3 arată "că nu există majoritate în Adunarea Națională pentru a vota această reformă nedreaptă (...), prin asta reprezentarea națională este conformă cu ce gândesc cetățenii", a spus el.

"Mobilizarea cetățenilor sub impulsul organizațiilor sindicale nu a permis președintelui Republicii să aibă o majoritate pentru a-i vota legea. Trecerea cu forța prin utilizarea articolului 49.3 trebuie să capete un răspuns pe măsura acestui dispreț față de popor", a scris el într-un mesaj.

Președintele CFTC, Cyril Chabanier, a estimat că "dacă art. 49.3 este constituțional și legal, nu e legitim, mai ales după ce s-a folosit deja 47-1 în Adunare și 44-2 în Senat". "Acumularea face să existe o negare a democrației sociale" a spus el.

"Art. 49.3 privind reforma pensiilor este100% negarea democrației", a scris pe Twitter co-delegatul general al Solidaires, Simon Duteil.

"Utilizând 49.3, președintele alege să răspundă unei crize sociale printr-o slăbire a democrației. Este o triplă înfrângere pentru executiv: populară, morală și politică. Unsa nu va lăsa lucrurile așa", a scris pe Twitter secretarul general al Unsa, Laurent Escure.

Marine Le Pen anunță că va depune o moțiune de cenzură 

Marine Le Pen (RN) a anunțat joi că va depune o moțiune de cenzură contra guvernului după utiliazarea art. 49.3 pe textul reformei pensiilor de către Elisabeth Borne, considerând că aceasta "nu poate ramâne" la /Palatul/ Matignon.

"Sperăm ca aceia care se pregăteau să voteze contra acestei reforme a pensiilor vor vota această moțiune de cenzură. În ce ne privește, vom depune o moțiune și vom vota toate moțiunile care vor fi depuse", a adăugat președinta grupului din Adunarea Națională, care numără 88 de deputați.

De trei ori candidata fără succes la alegerile prezidențiale a estimat că utilizarea art. 49.3 "este o constatare a eșecului total pentru Emmanuel Macron", "un eșec personal" al președintelui Republicii, cât și "o dovadă extraordinară de slăbiciune" a guvernului.

Potrivit ei, Elisabeth Borne "nu poate rămâne" la Matignon. "Trebuie să plece. A rămâne ar fi considerat o palmă în plus pentru poporul francez", a adăugat Marine Le Pen, apreciind că situația este cea a unei "crize politice". Eric Ciotti arată că LR nu va vota "nicio moțiune de cenzură".

"Noi nu ne asociem cu nicio moțiune de cenzură și nu vom vota nicio moțiune de cenzură", a avertizat joi Eric Ciotti, după utilizarea de către guvren a art. 49.3 pentru reforma pensiilor.

"Nu vrem să adăugăm haos la haos", a justificat șeful LR, contrazis totuși puțin mai târziu de deputatul Aurélien Pradié, opus reformei, care a estimat că "fiecare deputat rămâne complet lier să meargă să participe la o altă moțiune de cenzură". Nu înlătur nicio ipoteză prin definiție", a adăugat deputatul de Lot.

Macron încearcă să liniștească corpul diplomatic francez, pe fondul unei reforme criticate 

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a promis joi să majoreze bugetele și să angajeze mai mulți funcționari, încercând să liniștească astfel corpul diplomatic francez, pe fondul unei reforme a serviciului diplomatic, reformă despre care unii susțin că va afecta poziția globală a Franței, membru al Consiliului de Securitate al ONU, relatează Reuters.

Sute de membri ai personalului diplomatic francez din țară și din străinătate, inclusiv unii ambasadori, au participat în iunie, anul trecut, la prima grevă din ultimii 20 de ani, în semn de protest față de reformă și față de anii de reduceri de personal.

Principala nemulțumire s-a concentrat în jurul fuziunii diplomaților de carieră cu serviciul public mai larg, ceea ce ar crește concurența pentru posturi, dar care, potrivit diplomaților, ar dilua serviciul care, spun ei, are nevoie de expertiză - inclusiv în ceea ce privește limbile străine și experiența pe teren - acumulată în urma anilor de muncă în străinătate.

Ca răspuns, miercuri, Ministerul i-a trimis lui Emmanuel Macron un raport de 300 de pagini care prezintă o revizuire a serviciului diplomatic pentru a-i oferi noi competențe în contextul unei multitudini de crize, de la războiul din Ucraina până la pandemia COVID-19 și dezinformarea online.

"Vreau o reînarmare completă a diplomației noastre pentru a servi pacea", a declarat Emmanuel Macron într-un discurs rar ținut în fața diplomaților la Quai d'Orsay, sediul serviciului de externe al Franței din Paris.

Promițând o creștere a bugetelor cu 20% în următorii patru ani și angajarea a aproximativ 700 de sute de noi funcționari, Emmanuel Macron a spus că reforma va fi o transformare.

"Trebuie să punem capăt unor ani de reduceri și să ne asigurăm mijloacele de a angaja noi capacități, de a dezvolta noi competențe și, într-un moment în care războiul a revenit în Europa, să fim capabili să ne dăm mijloacele de a ne servi interesele, de a ne apăra prioritățile, de a influența și de a avea capacitățile necesare pentru a ne face țara să strălucească".

Oficialii Ministerului francez de externe au declarat că reformele, adoptate prin decret în luna mai a anului trecut și intrate în vigoare în ianuarie, vor păstra carierele diplomatice. Vorbind sub protecția anonimatului, mai mulți diplomați au declarat că s-au simțit trădați și sunt de părere că aceasta va lăsa Franța fără un serviciu diplomatic performant.

Franța are a treia cea mai mare rețea diplomatică din lume, după Statele Unite și China, cu aproximativ 1.800 de diplomați și circa 13.500 de funcționari care lucrează la Ministerul de externe. 

Sursa: RADOR