Reforma radicala a bugetului UE: Subventiile pentru agricultura scad, in favoarea inovatiei, mediului si energiei
Comisia Europeana va propune in acest an o reforme radicala a bugetului Uniunii, prin care vor fi reduse fondurile destinate agriculturii, banii astfel disponibilizati urmand a fi alocati pentru inovatie, protectia mediului si energie, potrivit unui proiect obtinut marti de Reuters.
Se asteapta ca propunerea, care ar putea fi discutata si adoptata la sfarsitului lui noiembrie, sa nu fie bine primita de Franta si de Marea Britanie, care vor incerca sa-si mentina privilegiile bugetare de care se bucura in prezent.
Incepand cu 2013, cand actualul plan de cheltuieli al UE se incheie, statele membre ar trebui sa fie pregatite sa se concentreze pe "crearea de locuri de munca, pe climat si pe securitatea energetica", urmand ca agricultura sa se bucure de mai putina atentie.
Comisia crede ca ajutorul acordat fermierilor nu ar mai trebui sa fie stabilit pe baza volumului productiei, ci pe promovarea unor modele agricole de dezvoltare sustenabila.
Ajutorul international va fi o alta prioritate, permitand astfel UE sa joace un rol mai marcant pe scena externa in sustinerea reformelor din tarile in curs de dezvoltare.
Peste 40% din bugetul UE este cheltuit in prezent pentru sectorul agricol si o treime pe ajutoare regionale, precum constructia de autostrazi, conservarea mediului incojurator si programe destinate formarii fortei de munca.
Draftul de proiect propune ca ajutorul regional sa se concentreze mai mult pe proiecte cu valoare adaugata ridicata, precum cercetarea si dezvoltarea, training si programe transnationale de formare.
Propunerea de a reduce fondurile alocate agriculturii va irita cu siguranta Franta - principaul beneficiar din acest punct de vedere - dar si Irlanda si Polonia.
Reducerea cheltuielilor pentru regiunile sarace va atrage, de asemenea, furia Poloniei, alaturi de celelalte state nou intrate in blocul comunitar, aflate la mare distanta de vechii membri din punct de vedere al nivelului de trai, dupa decenii intregi de comunism.
O alta propunere cu potential exploziv: draftul afirma ca rabatul britanic de la contributia la bugetul UE ar trebui eliminat gradual.
Acest rabat, in valoare de miliarde de euro, a fost obtinut de premierul conservator Margaret Thatcher in 1984.
Propunerea va starni cu siguranta mania conservatorilor eurosceptici britanici, care, cel mai probabil, vor castiga alegerile generale din Marea Britanie.
Sursa: HotNews.ro
Comentarii