Reformele din justiție implementate sau propuse în Polonia de guvernul conservator și criticate de instituțiile europene constituie un risc de "încălcare gravă" a valorilor fundamentale ale UE și a statului de drept, se arată într-o rezoluție a PE.

"Din luna iulie am trimis patru scrisori autorităților poloneze, invitându-le să ne întâlnim. Varșovia nu a răspuns, dar invitația este în continuare valabilă", a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în cadrul dezbaterilor din plenul reunit la Strasbourg.

"Un dialog se face în doi. Este greu de organizat un dialog dacă cineva este surd", a completat ironic liderul eurodeputaților socialiști, Gianni Pittella, relatează Agerpres, care preia agențiile internaționale de presă.

Europarlamentarii conservatori polonezi membri ai Partidului Lege și Justiție (PiS) au supus și ei la vot, dar fără succes, o rezoluție în care criticau "ingerința instituțiilor UE" în politica Poloniei, subliniind că respectivele reforme sunt promovate de un guvern instalat prin alegeri democratice, și cereau să fie respectată "suveranitatea'"acestei țări, solicitare la care Timmermans a răspuns: "Nu poate fi invocată democrația împotriva statului de drept (...) Nu puteți spune: suntem o națiune suverană, nu ne pasă de reguli".

De când conservatorii formațiunii Lege și Justiție au câștigat alegerile legislative din octombrie 2014, autoritățile de la Varșovia se află într-un conflict permanent cu Comisia Europeană, din cauza unor măsuri care în opinia oficialilor de la Bruxelles pot afecta în special libertatea presei și separația puterilor în stat.

Primele controverse au fost provocate de reforma Tribunalului Constituțional, în urma căreia conservatorii i-au înlocuit pe judecătorii numiți cu puțin timp înaintea alegerilor legislative de guvernul condus atunci de liberalii din partidul Platforma Civică (PO), în prezent principalul partid de opoziție.

Au urmat reforme ce au vizat funcționarea tribunalelor de drept comun și a Consiliului Național al Magistraturii, măsuri de asemenea criticate de Comisia Europeană, care le consideră o încercare de subordonare a puterii judiciare în fața celei executive, în timp ce guvernul de la Varșovia susține că a luat aceste decizii pentru a pune capăt "castei corupte" a judecătorilor.

Urmare a presiunilor Bruxellesului și a protestelor de stradă, președintele Andrzej Duda, provenit și el din rândurile PiS, a blocat în luna iulie două dintre proiectele de reformă judiciară. El a propus ulterior o versiune proprie a acestor proiecte, iritându-l pe liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski. CE nu acceptă însă nici propunerile președintelui polonez, Timmermans cerând Poloniei să-și adapteze reformele în conformitate cu standardele UE în materie de independență a justiției.

Executivul comunitar a lansat anul trecut în luna iunie o procedură de infringement pe tema respectării statului de drept în Polonia, urmată anul acesta, tot în iunie, de o alta privind neaplicarea cotelor obligatorii de refugiați.

În luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a dat Guvernului de la Varșovia un termen de două luni pentru a răspunde preocupărilor legate de reforma Tribunalului Constituțional, dar Executivul polonez a răspuns în ultima zi a acestui termen și a respins toate acuzațiile.