Deși nu mai sunt subiect de primă pagină, refugiații continuă să intre mai repede în Europa, și chiar în număr mai mare decât în lunile de vară, avertizează serviciile germane de securitate.

Urmare a creșterii numărului de refugiați care vin spre Europa, serviciile germane de securitate, dar și MAE de la Berlin și Oficiul pentru Migrație și Refugiați (BAMF), iau în calcul o eventuală închidere a granițelor de către statele balcanice.

Potrivit unui raport confidențial obținut de Welt am Sonntag, în cazul unui astfel de scenariu, fără sprijinul UE, s-ar declanșa un fenomen de "panică și haos printre refugiați și autorități”.

Dar asta nu-i va împiedica în încercarea lor de a ajunge în Europa, ci doar "va înrăutăți situația umanitară”, refugiații neavând altă soluție decât să apeleze și mai mult la traficanții de persoane pentru a intra ilegal în Europa.

Scenariile arată că, dacă Macedonia, Serbia, Croația, Slovenia și Ungaria și-ar închide granițele, refugiații s-ar îndrepta către Bulgaria sau către Albania, de unde ar încerca să ajungă pe mare în Italia. Iar dacă Grecia ar returna refugiații în Turcia, aceștia ar putea ajunge în Italia, tot pe mare.

Raportul avertizează asupra faptului că refugiații vin din ce în ce mai repede în Europa pe ruta balcanică, iar durata tranzitării acestei regiuni "se va scurta în continuare”.

Ultimele date furnizate de ONU arată că mii de refugiați se află în acest moment în Balcani în drum spre Europa și alții continuă să vină.

Frontex a avertizat din mai asupra creșterii numărului de refugiați

Agenția europeană Frontex a avertizat încă din mai Guvernul german și Ministerul de Interne asupra faptului că numărul refugiaților va crește semnificativ în cursul acestui an.

"Sursele noastre ne spun că între 500.000 și un milion de persoane sunt pregătite să părăsească Libia”, a spus în mai șeful Frontex, Fabrice Leggeri.

Acesta le-a explicat autorităților germane că trecerile ilegale ale frontierei turco-grecești vor crește cu 550% în comparație cu 2014.

Iar reprezentanții germani din Kosovo au transmis în februarie către MAE german că zilnic între 800 și 1.000 de kosovari pleacă spre Germania prin Serbia și Ungaria.

Corespondența electronică între MAI de la Berlin și Oficiul pentru Migrație și Refugiați arată că landurile germane au atras atenția asupra faptului că numărul refugiaților va fi mai mare decât cel prognozat, bazându-se pe numărul refugiaților înregistrați de către centrele de primire din landuri.

De Maizière vrea să interzică reîntregirea familiilor siriene

În coaliția guvernamentală germană există o dispută aprinsă după ce ministrul de Interne, Thomas de Maizière (CDU), a dat instrucțiuni Oficiului pentru Migrație și Refugiați (BAMF) să nu mai acorde în mod automat sirienilor dreptul la azil și să se interzică reîntregirea familiilor, chiar dacă această instrucțiune reprezintă o încălcare a Convenției de la Geneva. Asta în condițiile în care la nivel european s-a decis ca tututor sirienilor să li se acorde dreptul la azil, ținând cont de situația din Siria.

"Thomas de Maizière are dreptate", a declarat pentru Süddeutsche Zeitung liderul CSU, Horst Seehofer. "Trebuie să acționăm din nou conform legilor și să verificăm statutul fiecărui sirian”, a mai spus Seehofer.

Ideea este sprijinită și de ministrul de Finanțe, Wolfgang Schäuble (CDU), și de secretarul general al CSU, Andreas Scheuer.

"Trebuie să limităm reîntregirea familiilor, deoarece capacitatea noastră de preluare nu este nelimitată”, a precizat pentru ARD Wolfgang Schäuble, susținând că propunerile lui de Maizière respectă legislația europeană și internațională.

Liderul SPD Sigmar Gabriel a criticat propunerile ministrului creștin-democrat și a anunțat că social-democrații nu sunt de acord, precizând, totodată, că ele nu au fost discutate. "Ba dimpotrivă, s-a discutat opusul” celor propuse, a spus Gabriel.