Redistribuirea refugiaților din Grecia și Italia decurge cu dificultate, mulți refuzând țările mai sărace din UE. Aproape jumătate dintre refugiații din Grecia programați până acum să ajungă în România au refuzat să vină în țara noastră, scrie FT.

Planul de relocare a 160.000 de refugiați din Grecia și Italia, convenit anul trecut după negocieri dificile și îndelungate, nu decurge așa cum au sperat autoritățile de la Bruxelles, din cauza refuzului unora de a merge în țările mai sărace din Uniunea Europeană, precum Bulgaria și România.

Dintre cele 1.324 persoane care ar fi trebuit să fie relocate până acum, 191 au renunțat sau pur și simplu au dispărut, susțin oficiali greci.

Săptămâna trecută, Bulgaria a fost de acord să accepte 47 de solicitanți de azil din Grecia. Dar, când li s-a spus unde vor fi trimiși, 36 s-au retras din program, în timp ce alți șapte "s-au eschivat", spun oficiali guvernamentali eleni. În cele din urmă, doar patru refugiați au fost relocați în Bulgaria, relatează Financial Times.

Situația este similară și în cazul României, unde 32 dintre cei 67 de solicitanți de azil programați pentru a fi trimiși în țara noastră au dispărut sau au preferat să iasă din programul de relocare. În ceea ce privește Estonia, opt din 27 de persoane au refuzat să fie trimise în statul baltic.

Chiar și unii dintre cei trimiși în țări mai bogate, precum Franța, au optat pentru ieșirea din schema de relocare. Astfel, din 388 de solicitanți de azil programați pentru a pleca în Franța, 26 au renunțat.

Fotini Rantsiou, fost colaborator al ONU care lucrează în calitate de consultant pe probleme de refugiați, susține că numărul mare al persoanelor care nu pleacă în țările europene în care sunt relocate are legătură cu teama oamenilor de a fi trimiși la distanță mare de prieteni și familie. Anastasia Mavrou, voluntar într-o tabără din apropiere de Atena, spune că este un lucru obișnuit ca oficialii să piardă urma solicitanților de azil. 

Peste 1.150 de refugiați, salvați în largul Italiei

Cel puțin 1.150 de refugiați au fost salvați, luni, în apele dintre Sicilia și nordul Africii, a anunțat Garda de Coastă italiană într-un comunicat, potrivit DPA, preluată de Agerpres.

Conform Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), aproape 31.500 de refugiați au ajuns în Italia de la începutul acestui an. Pe măsură ce temperaturile cresc, frecvența sosirilor este tot mai mare.

OIM a precizat că în perioada 5-12 mai s-au înregistrat 2.600 de sosiri, în creștere cu 68% comparativ cu precedentele șapte zile.