''În mașina dumneavoastră a fost observată absența voalului. Este necesar să se respecte normele societății și să nu se mai repete acest gest".

Regimul de la Teheran continuă să insiste asupra voalului și obligației impuse femeilor de a-l purta și transmite acest mesaj pe telefoanele mobile femeilor ''prinse'' la volan fără capul acoperit, scrie Il Fatto Quotidiano.

Inițiativa autorităților iraniene face parte din noua fază a programului Nazer-1 (supraveghere în limba farsi) lansat în 2020 în toată țara, care prevede reluarea de către poliție a monitorizării portului hijabului (voalul islamic) de către femeile aflate în mașini. Amenințarea conținută într-o versiune anterioară a mesajului care spunea că ''în cazul în care această acțiune se va repeta, se vor aplica consecințe legale și judiciare'', a fost eliminată.

În ultimele luni, vălul a devenit din nou un pretext pentru ca regimul să se impună în fața femeilor, în urma decesului Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, în timp ce era arestată de poliția morală pentru că nu a purtat corect hijabul. După preluarea puterii de către Khomeini, vălul a reprezentat o ''răzbunare'' râvnită împotriva interdicției de a-l purta impusă de șah. Acum însă, a devenit simbolul unei rupturi interne în societate, între cei fideli principiilor revoluției și cei care s-au săturat de impuneri.

După demonstrațiile de după moartea lui Mahsa Amini, poliția morală a încetat să mai aresteze femeile care mergeau cu capul gol pe stradă și să le ducă la secția de poliție. La începutul lunii decembrie, procurorul general iranian Mohammad Jafar Montazeri a declarat că unitățile poliției moravurilor, cunoscute sub numele de Gasht-e Ershad (''patrula de orientare''), au fost desființate.

Numai că activiștii au rămas sceptici, deoarece decizia părea a fi mai degrabă un răspuns improvizat la o întrebare pusă la o conferință, decât un anunț clar din partea Ministerului de interne. Totodată, rapoartele de pe rețelele de socializare indică faptul că activitățile patrulelor Irshad, poliția morală, au reînceput și pe străzile din Teheran, chiar dacă anterior, Mohammad Jaafar Montazeri, procurorul general al țării, declarase că activitatea acestei forțe, care a jucat un rol în uciderea lui Mahsa Amini, a fost ''suspendată''.

Sursa: RADOR